Nowe forum i portal ops.pl - O serwisie OPS.pl

Strona 6 z 17    [ Posty: 162 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 11:08

Dlaczego wyszukiwarka w ogóle nie wyszukuje? Wpisuję słowo np. "sprawozdanie" które w tym czasie pojawia się na forum setki razy, a wyskakuje mi komunikat "Nic nie znaleziono, ponieważ słowo sprawozdanie nie występuje w żadnym poście". O co chodzi?
Oli

Napisano: 10 kwie 2014, 11:21

Proszę użyć wyszukiwarki znajdującej się na górze strony po prawej.

Wewnętrzna wyszukiwarka została wyłączona (znowu, obciążenie serwera), najwidoczniej okienko wyszukiwania ostało się w jakiejś wersji przechowywanej w pamięci wewnętrznej na serwerze.
Keats
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 21 lis 2013, 16:09
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2014, 13:16

kto wymyślił zmianę tego forum i po co tragedia
Natusia

Napisano: 10 kwie 2014, 13:28

:D
gras

Napisano: 10 kwie 2014, 13:34

wyszukiwarka googla do kitu; dużo lepsza i bardziej przejrzysta była wewnętrzna, w której m.in. można było zobaczyć ile odpowiedzi jest na konkretny wątek ; do szaty graficznej można się przyzwyczaić, ale ta wyszukiwarka .... :(
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2014, 13:39

Nie chciałbym się wypowiadać za angoca, bo ja tu jestem od młotka i śrubokrętu, ale może mi wybaczy.

Zmiana silnika forum była podyktowana dwiema sprawami.

Po pierwsze: wątpliwe jest, żeby stare forum było w stanie działać dłużej, niż rok-dwa, bo nie było już w pełni kompatybilne z oprogramowaniem istniejących serwerów, a ta niezgodność z czasem tylko by się pogłębiała. Mówiąc prosto - w niedługim czasie forum przestałoby działać. Zupełnie i dokumentnie.

Po drugie: stare forum, mimo surowej oprawy graficznej, przeciążało całkiem spory serwer, co groziło wyłączeniem forum z przyczyn technicznych przez firmę hostingową.

Gdyby nie wprowadzać żadnych zmian, pewnego dnia w bliskiej przyszłości forum albo padłoby w całości albo zostało wyłączone przez firmę hostingową i już się nie podniosło. Tak po prostu.

Jak już pisałem wcześniej, szata graficzna jest czymś, co można zmienić (patrz np. ekran edycji postu czy błędy przy wyszukiwaniu). Wykrywane problemy naprawiamy na bieżąco. Czekamy na uwagi techniczne i propozycje konkretnych poprawek.

Co do wyszukiwarki, to problemem nadal pozostaje wydolność serwera. Jest powód, dla którego większość dużych stron zrezygnowała ze swoich wyszukiwarek - przy dużych stronach obciążenia są ogromne. Jeśli tylko uda się jeszcze ograniczyć obciążenie serwera, można będzie pomyśleć o uruchomieniu z powrotem wewnętrznej wyszukiwarki na forum. Tutaj jednak nic nie mogę obiecać.
Keats
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2014, 13:55

nie ma EFS
Gość

Napisano: 10 kwie 2014, 14:06

Czy chodzi o ten wątek?
viewtopic.php?f=2&t=206657337
Keats
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2014, 14:44

jeżeli chodzi o mnie - to mało przejrzyste - strasznie muszę wytężać wzrok
MARTA II

Napisano: 10 kwie 2014, 14:50

@MARTA II: Co mogłoby pomóc w zwiększeniu przejrzystości? Powrót do czerni i bieli w ramach kolorystyki? Większa czcionka? Inny jej rodzaj?
Keats
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 6 z 17    [ Posty: 162 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x