pani wyszła za mąż, zmiana składu rodziny. Przekroczenie kryterium. czy przed wydaniem uchyleniem decyzji powinnan wznowić postępowania jesli tak to na jakie przepisy KPA mam się powołac ?????
jeżeli wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe ¬dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję.
skoro wyszła za mąż po ustaleniu uprawnień do FA to po co wznawiać ? okoliczności maja istnieć na dzien wydania decyzji a wtedy byla panna/rozwiedzioną/wdową, wiec wszystko gra. Jesli zdecydujesz sie na zabranie FA to robisz uchylenie. Mowie "jesli", ponieważ SKO i Sądy są stanowiska, iz aby doliczyc dochod nowego małżonka musi on byc w skaldzie rodizny w momencie skladania wniosku o FA. Zawarcie zwiazku małzeńskiego po wydaniu dec. przyznajacej prawo do FA nie ma znaczenia. Dochodu nowego meża zażyczysz sobie przy nowym okresie świadczeniowym kiedy to Pani wykażego do we wniosku na 2015/16. Oczywisci to moja sugestia by sie zastanowic. Nam kilka spraw uwalono, gdy doliczalismy dochodny nowych małżonków
SKO wydaje orzeczenia w indywidualnych sprawach, zależy kiedy wyszła za mąż czy przed wydaniem decyzji czy po , jeśli po ja bym przeliczyła dochód z nowym członkiem rodziny skoro osoba Ci to zgłosiła i jeśli przekracza to wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia decyzji, zgodnie art. 19 ust.1 jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia organu wypłacającego