Nowe orzeczenie i odwołanie do sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 12 maja 2021, 10:33

Czy ma ktoś coś nowego w sprawach wydanych orzeczeń Wojewódzkich Zespołów i odwołań do sądów w kwestii Covida? Czyli czy płacimy dalej Swiadczenie pielegnacyjne jeżeli strona odwołuje się do sądu?
Bo pojawiają się rózne interpretacje co do ostateczności decyzji i roli sądu ?
Karo17
Praktykant
Od: 07 paź 2019, 9:15
Zajmuję się: pomoc społeczna -OPS

Napisano: 02 cze 2021, 9:07

Gdy po otrzymaniu orzeczenia z Wojewódzkiego Zespołu, osoba odwołuje się do sądu, to nadal to orzeczenie nie jest prawomocne, więc nie możemy uznać że osoba uzyskała nowe orzeczenie. Płacimy aż w sprawie zapadnie prawomocny wyrok, wówczas albo zakańczamy decyzję COVIDOWĄ lub osoba składa nowy wniosek.(jeżeli spełnia warunek)
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 02 cze 2021, 9:45

Problem w tym ,że Ministerstwo stoi na stanowisku ze po wojewódzkim już zabieramy bo ich decyzja jest ostateczna zgodnie z art 16 kpa.I takie stanowisko ma znany prawnik prowadzący szkolenia-po decyzji wojewódzkiego zespołu zaprzestajemy wypłaty.
Nie zgadzam się z tym,ale mam obawy co do dalszych wypłat tak dużych kwot i ewentualnych zwrotów po kontroli od wojewody.Sopot już się "buja" drugi raz z nakazami zwrotów pomimo tego że ma rację.
Karo17
Praktykant

Napisano: 02 cze 2021, 10:26

W takim razie co osoba szkoląca to inne zdanie. Przepisy są niejasne.
500sw
Starszy referent

Napisano: 02 cze 2021, 10:30

Na szkoleniu Pan tłumaczył, że prawomocne orzeczenie jest wówczas, gdy nie służy żaden środek odwoławczy. Więc jak można uznać że orzeczenie Wojewódzkiego Zespołu jest ostateczne, kiedy nadal jest nieprawomocne...???
500sw
Starszy referent

Napisano: 02 cze 2021, 12:06

PKT 12
"Ostateczne orzeczenie wojewódzkiego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności można zaskarżyć do sądu rejonowego - wydział pracy i ubezpieczeń społecznych za pośrednictwem wojewódzkiego zespołu." tak jest np. na stronie wzosn Bydgoszcz
https://bydgoszcz.uw.gov.pl/pl/wojewodzk ... nosci.html
Karo17
Praktykant

Napisano: 02 cze 2021, 12:40

dodam jeszcze ze zarówno za jednym i drugim stanowiskiem są argumenty ,tylko powstaje problem jakie stanowisko przyjmie zespół kontrolny bo gdy sąd nie przyzna a kontrol uzna że powinniśmy zaprzestać wypłaty Covidowej po decyzji wojewódzkiego zespołu to już wesoło nie bedzie
Karo17
Praktykant

Napisano: 02 cze 2021, 13:08

Na szkoleniu temat był poruszany, więc sprawa dla mnie wydaje się oczywista, ale jak widzę niekoniecznie. Jak zawsze świadczenia rodzinne są wielowątkowe :) i nie do końca jasne
500sw
Starszy referent

Napisano: 02 cze 2021, 14:42

Karo a tu masz

https://www.gdansk.uw.gov.pl/dla-klient ... sprawnosci

"Odwołania: Orzeczenia Wojewódzkiego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności nie są ostateczne, przysługuje od nich odwołanie do rejonowego sądu pracy i ubezpieczeń społecznych w terminie miesiąca od dnia doręczenia orzeczenia. Odwołanie wnosi się za pośrednictwem tut. Zespołu."

Ja chyba nie umiem czytać i inaczej rozumiem wyjaśnienia Ministerstwa. Nie wchodząc w kolejną dyskusję na ten sam temat. Ja bym płacił dalej jeżeli strona się odwoła do sądu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 02 cze 2021, 15:09

Do Szaraka:też tak sądzę płacić,
ale to nie ja zadecyduję czy nasz ops będzie musiał zwracać, bo stanowisko Wojewody zazwyczaj jest oparte na stanowisku Ministerstwa a oni jasno mówią i piszą -Nie płacić!
I nie chcę być w takiej sytuacji jak Sopot z TK.
prosta zasada: zawsze łatwiej wyrównać niż zwracać.
Karo17
Praktykant

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x