Witam, wypłacałam świadczenie pielęgnacyjne na osobę dorosłą. Pani kończyło się orzeczenie, więc złożyła wniosek w powiatowym Zespole, tram jej dali stopień umiarkowany, odwołała się, Wojewódzki utrzymał w mocy zaskarżone orzeczenie. MOje pytanie jest odnośnie tego czy za czerwiec jej wypłacać. Orzeczenie z Wojewódzkiego otzrymała wczoraj, ma miesiąc na odwołanie. Wypłacać jej za czerwiec czy od lipca zakończyć wypłaty wtedy kiedy orzeczenie stanie sie ostateczne?
16 czerwca odebrała więc do 17 lipca ma czas na odwołanie.
Art.24 ust.4 . Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności orzeczenia.
Zatem w mojej opinii wypłata należy się za cały lipiec.
art. 15h ust. 1 pkt 1 i 2 (COVID-19)mówi, że orzeczenie zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności - data opisowa końcowej ważności orzeczenia. Świadczenie pielęgnacyjne jest podzielne. Nie wiem czy wydłużając świadczenia na podstawie art. 15h ust. 1 pkt 1 i 2, można zastosować art. Art.24 ust.4 ustawy o śr.
A to dziwne bo jakoś robiąc przedłużenia stosujesz przepisy naszej ustawy ale art.24 to już Ci się nie podoba ... Przypominam, że art.15h nie zmienił nic w naszej ustawy ani nic nowego nie dodał, on tylko wydłużył orzeczenia.