nowe świadcz.piel i PUP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lip 2024, 9:27

Pani składa wniosek o świadcz.piel. na dziecko, zarejestrowana jest w urzędzie pracy.
Ubezpieczenie zdrowotne i społeczne płaci ops?
gops1505
Praktykant
Od: 12 wrz 2018, 10:28
Zajmuję się: fa

Napisano: 12 lip 2024, 9:58

Mam podobny przypadek, z tym że u mnie pobiera zasiłek dla bezrobotnych. Ja nie odprowadzam składki, gdyż PUP ją odprowadza przy pobieranym zasiłku. Tak samo ze zdrowotną. Będę opłacać jak skończy pobieranie zasiłku, to wtedy nie będzie już miał odprowadzanej składki społecznej.
nowa w FA
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 10:39
Zajmuję się: FA,ŚR

Napisano: 12 lip 2024, 10:07

ustawa o promocji zatrudnienia
2)
bezrobotnym - oznacza to osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1 i 2 lit. a-g oraz i-m oraz osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. ha, która bezpośrednio przed rejestracją jako bezrobotna była zatrudniona nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej 6 miesięcy, oraz osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 3, 4 i 4a, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub w danej służbie albo innej pracy zarobkowej albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkołach dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu programu nauczania tej szkoły oraz uczącej się w branżowej szkole II stopnia i szkole policealnej, prowadzącej kształcenie w formie stacjonarnej lub zaocznej, lub w szkole wyższej, gdzie studiuje na studiach niestacjonarnych, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli:
(...)
j) nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego
, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania,
jak przyznajemy SP to osoba traci status bezrobotnego i żadnych zasiłków z pup nie może pobierać, a często gęsto oddawać jak przyznajemy wstecz choć z tym jest różnie w różnych pupach ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lip 2024, 10:39

u mnie nie oddają. PUP twierdzi, że brak podstaw do zwrotu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny