Świadczenie rodzicielskie wniosek osoby przebywającej za granicą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 11 lip 2024, 12:55

Witam,
Pani złożyła goły wniosek na świadczenie rodzicielskie, wysłałam wezwanie o akt urodzenia. Po czym Pani zadzwoniła, poprosiłam żeby przyszła i zaczęły się schody... Pani wraz z mężem mieszka w Holandii, stwierdziła też że pod koniec sierpnia zjeżdżają do Polski na stałe. Powiedziała że jej mama ma upoważnienie do załatwiania jej spraw i że przyjdzie.
Co w takiej sytuacji ?
milaś
Stażysta
Od: 12 lip 2023, 10:10
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 11 lip 2024, 13:06

Złożyła przez EMP@TIE ?? To odsyłasz Pani wezwanie EMP@TIĄ do uzupełnienia wniosku w ciągu 14 dni o PESEL dziecka. Po 14 dniach bez rozpatrzenia. Będzie w Polsce to sobie złoży. Do wniosku nie zostało złożone pełnomocnictwo więc na dzień dzisiejszy kontaktujesz się tylko z Panią. Pełnomocnictwo nie wiadomo też jak wygląda i czy faktycznie będzie tą Matkę upoważniało do reprezentowania. Tak czy siak bez PESELU nic nie zrobisz. Możesz też od razu wezwać do złożenia wyjaśnień bo Pani pewnie nie ma NFZ więc masz zaczepienie, że za granicą jest.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 lip 2024, 13:58

milaś pisze:
11 lip 2024, 12:55
Witam,
Pani złożyła goły wniosek na świadczenie rodzicielskie, wysłałam wezwanie o akt urodzenia. Po czym Pani zadzwoniła, poprosiłam żeby przyszła i zaczęły się schody... Pani wraz z mężem mieszka w Holandii, stwierdziła też że pod koniec sierpnia zjeżdżają do Polski na stałe. Powiedziała że jej mama ma upoważnienie do załatwiania jej spraw i że przyjdzie.
Co w takiej sytuacji ?
a po co wzywasz o akt urodzenia?
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 11 lip 2024, 15:19

Szarak pisze:
11 lip 2024, 13:06
Złożyła przez EMP@TIE ?? To odsyłasz Pani wezwanie EMP@TIĄ do uzupełnienia wniosku w ciągu 14 dni o PESEL dziecka. Po 14 dniach bez rozpatrzenia. Będzie w Polsce to sobie złoży. Do wniosku nie zostało złożone pełnomocnictwo więc na dzień dzisiejszy kontaktujesz się tylko z Panią. Pełnomocnictwo nie wiadomo też jak wygląda i czy faktycznie będzie tą Matkę upoważniało do reprezentowania. Tak czy siak bez PESELU nic nie zrobisz. Możesz też od razu wezwać do złożenia wyjaśnień bo Pani pewnie nie ma NFZ więc masz zaczepienie, że za granicą jest.
Mam pesel z weryfikacji i jest tam miejsce urodzenia Gouda (Holandia), czy mimo to muszę wysłać wezwanie o pesel ?
milaś
Stażysta

Napisano: 11 lip 2024, 15:24

słoneczko pisze:
11 lip 2024, 13:58
milaś pisze:
11 lip 2024, 12:55
Witam,
Co w takiej sytuacji ?
a po co wzywasz o akt urodzenia?
Myślałam, że potrzebny jest akt urodzenia
milaś
Stażysta

Napisano: 11 lip 2024, 15:31

Nie jest potrzebny, dogadaj się z babką żeby Ci anulowała rozpatrywanie wniosku z uwagi na przebywanie pozagranicamy kraju. A niech złoży jak wróci do kraju, tylko według mnie to i tak trzeba będzie to wysłać do koordynacji, więc dopytaj o wszystko jak wrócą do kraju. A teraz niech napisze oświadczenie o wycofaniu i nierozpatrywaniu danego wniosku, dasz decyzję umarzającą na wniosek strony i po kłopocie.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 lip 2024, 7:55

słoneczko pisze:
11 lip 2024, 15:31
Nie jest potrzebny, dogadaj się z babką żeby Ci anulowała rozpatrywanie wniosku z uwagi na przebywanie pozagranicamy kraju. A niech złoży jak wróci do kraju, tylko według mnie to i tak trzeba będzie to wysłać do koordynacji, więc dopytaj o wszystko jak wrócą do kraju. A teraz niech napisze oświadczenie o wycofaniu i nierozpatrywaniu danego wniosku, dasz decyzję umarzającą na wniosek strony i po kłopocie.
A jesli Pani nie będzie chciała wycofać wniosku to co wtedy ? A co jest potrzebne do złożenia o rodzicielskie ? Powinna mi napisać oświadczenie że nie bierze za granicą takiego świadczenia ?
milaś
Stażysta

Napisano: 12 lip 2024, 8:09

Teoretycznie masz wszystkie oświadczenia we wniosku więc ona już oświadczyła, że nie bierze za granicą. Pytanie czy zaznaczyła że ona lub członek rodziny przebywa za granicą. Jak za granicą zaznaczone to wezwanie do potrzebnych danych a później Wojewoda. Pewnie zaznaczyła, że nie ale za też ona i dziecko nie ma NFZ to wzywasz do złożenia wyjaśnień. Natomiast jak Ci wyjdzie po systemach wszystko ok (CBB, PESEL, NFZ, ZUS) to trzeba przyznać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 lip 2024, 8:32

Szarak pisze:
12 lip 2024, 8:09
Teoretycznie masz wszystkie oświadczenia we wniosku więc ona już oświadczyła, że nie bierze za granicą. Pytanie czy zaznaczyła że ona lub członek rodziny przebywa za granicą. Jak za granicą zaznaczone to wezwanie do potrzebnych danych a później Wojewoda. Pewnie zaznaczyła, że nie ale za też ona i dziecko nie ma NFZ to wzywasz do złożenia wyjaśnień. Natomiast jak Ci wyjdzie po systemach wszystko ok (CBB, PESEL, NFZ, ZUS) to trzeba przyznać.
Pani na wniosku nie zaznaczyła że przebywa za granica.
Z weryfikacji:
1. CBB, jest że Pani złożyła wniosek na świadczenie wychowawcze
2. Aplikacja Centralnego Wykazu Ubezpieczonych, Pani nie posiada uprawnień, dziecko posiada uprawnienia do ​świadczeń ​z ​opieki ​zdrowotnej, ale ​NIE ​zostało ​zgłoszone ​do ​ubezpieczenia
3. Pesele są
4. ZUS, Pani nie pracowała prze ostatnie ponad półtora roku
milaś
Stażysta

Napisano: 12 lip 2024, 8:55

Zadaj sobie pytanie po co weryfikujesz kogoś w NFZ. Ja już Ci wszystko napisałem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x