nowe świadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 22 lut 2016, 22:13

Witajcie, mam pytanie: co oznacza zapis, że kryterium dla rodziny z dzieckiem niepełnosprawnym wynosi 1200 zł jeśli na to dziecko niepełnosprawne przysługuje świadczenie pielegnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy ?, jeśli mam dziecko niepełnosprawne w stopniu znacznym w wieku 20 lat, ktore utrzymuję ale nie pobieram na nie świadczenia pielęgnacyjnego ponieważ pracuję, to kryterium dla mojej rodziny wynosi 1200 czy 800 ??
mamaija

Napisano: 22 lut 2016, 23:18

Dzieckiem niepełnosprawnym jest sie do uzyskania pełnoletności.
dagga

Napisano: 22 lut 2016, 23:41

Twojego niepełnosprawnego syna ustawa traktuje tak jak inne dzieci w przedziale 18 - 25 lat, które wspólnie zamieszkują z rodzicami i sa na ich utrzymaniu. Jeżeli masz młodsze dziecko kwalifikujące się na 500 , możesz go jedynie dopisać jako członka rodziny.
16) rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym
stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna
zgaga

Napisano: 23 lut 2016, 9:01

Jeżeli masz dziecko w wieku do 25 lat, ma ono znaczny stopień niepełnosprawności i nie ma własnego dziecka a nie jest w związku małżeńskim to Twoje kryterium do świadczenia wychowawczego wynosi 1200 zł. Sytuacja zmienia się, gdy dziecko kończy 25 lat wtedy możesz wpisać go do składu rodziny jedynie w sytuacji gdy pobierasz na nie któreś z wymienionych świadczeń.
Ewa 23

Napisano: 23 lut 2016, 9:35

Ewa 23 pisze:Jeżeli masz dziecko w wieku do 25 lat, ma ono znaczny stopień niepełnosprawności i nie ma własnego dziecka a nie jest w związku małżeńskim to Twoje kryterium do świadczenia wychowawczego wynosi 1200 zł. Sytuacja zmienia się, gdy dziecko kończy 25 lat wtedy możesz wpisać go do składu rodziny jedynie w sytuacji gdy pobierasz na nie któreś z wymienionych świadczeń.
Nadinterpretujesz przepisy.
Nie masz żadnego przepisu, który by kazał w ten sposób podchodzić do niepełnosprawnych w wieku do 25 lat. A sytuacje, o których piszesz dotyczą dzieci do 18 roku życia, którym z tego powodu nie przysługuje 500.
Pokaz przepis, który w ogóle mówi, ze dziecko niepełnosprawne po osiagnieciu pełnoletnosci jest dalej dzieckiem niepełnosprawnym.
zgaga

Napisano: 23 lut 2016, 10:24

nie napisałam że mam dwoje dzieci, jedno w wieku 15 lat a drugie, niepełnosprawne w wieku 20, więc jeśli kryterium dla mojej rodziny wynosi 1200 to otrzymam 500 na to młodsze
mamaija

Napisano: 23 lut 2016, 11:04

mamaija pisze:nie napisałam że mam dwoje dzieci, jedno w wieku 15 lat a drugie, niepełnosprawne w wieku 20, więc jeśli kryterium dla mojej rodziny wynosi 1200 to otrzymam 500 na to młodsze
Kryterium dochodowe 1200 objęło by waszą rodzinę, gdyby to młodsze dziecko było niepełnosprawne. Twój dwudziestoletni syn osiągnął juz pełnoletność i przez to stał sie dorosłą osobą niepełnosprawną, dalej będąc twoim dzieckiem. I w takim przypadku mozesz go dopisać do składu rodziny, jak kazda inna rodzina swoje pełnoletnie dzieci w przedziale 18 - 25 lat pozostające na jej utrzymaniu.
zgaga

Napisano: 23 lut 2016, 12:08

zrozumiałam że obejmuje mnie kryterium 1200, nie rozumiem dlaczego nie
mamaija

Napisano: 23 lut 2016, 14:19

mamaija pisze:zrozumiałam że obejmuje mnie kryterium 1200, nie rozumiem dlaczego nie
W przepisie jest, ze jezeli członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne obowiązuje kryterium dochodowe 1200. Twój dorosły syn nie jest dzieckiem niepełnosprawnym. Dzieckiem niepełnosprawnym jest dla ciebie, matki. Prawnie jest dorosłą osobą niepełnosprawną, gdyż tak jak inni kończąc 18 lat osiągnął pełnoletność stając się tym samym dorosłą osobą.
Co prawda wniosek w swoim opsie możesz złożyc. Pracownicy ośrodków mają zwyczaj podchodzić do przepisów wg własnego uznania i a nuż pracownicy twojego ośrodka będą interpretowali niektóre przepisy z naciągnięciem ich.
zgaga

Napisano: 23 lut 2016, 14:48

a ja kłóciłabym się: wskazanie wieku 18 lat jest przy pojęciu pierwsze dziecko, natomiast przy pojęciu dziecko, wydaje mi się, że obowiązuje pojęcie dziecka tak jak przy zasiłku rodzinnym, czyli do 25 r. ż. więc jeśli jest w składzie rodziny dziecko to mam na myśli dziecko do 25 r. ż a pierwsze dziecko - dziecko do 18 r ż.
aja

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x