Po nowym roku 2024 można złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach. Można przy tym pracować. A czy osoba musi nam zgłosić fakt podjęcia tego zatrudnienia czy kompletnie nas to nie interesuje. I nie mogę znaleźć czy jest jakiś limit dochodowy?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Ale pamiętasz , że po nowemu św. piel.jest tylko na dzieci do 18r. ż.???
Czy muszą zgłaszać podjęcie pracy ...? wydaje mi się , że TAK ale do spraw związanych z ubezpieczeniem ....jak rodzice będą pracować to będą mieć tytuł do ubezpieczenia i nie będziemy musieli opłacać składek do ZUS....to chyba tyle w temacie.
tak tak pamiętam że tylko do 18 lat
a fakt zgłoszenie pracy abyśmy wiedzieli jakie odprowadzać składki
a czy na pełen etat czy pół i ile będzie zarabiać już nas nie interesuje prawda?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Strona pobierając u nas śp na ,,starych zasadach'' musi nas poinformować o chęci podjęcia zatrudnienia, gdyż powinna zawnioskować o uchylenie ŚP na ,,Starych zasadach'' i złożyć wniosek na ŚP na ,,nowych' zasadach'' wtedy może Strona pobierać ŚP do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
bez limitu ale muszą sprawować opiekę - więc, nie wiem czy gdyby ktoś pracował lub chciał przejść na cały etat i praca wykonywana by była poza miejscem zamieszkania czy ŚP przysługuje.
Zastanawia mnie składka społeczna oraz zdrowotna przy osobach, które będą chciały podjąć zatrudnienie na umowy zlecenie/dzieło. Czy przy takiej formie zatrudnienia pracodawca będzie obowiązany do opłacania składek
a my to będziemy musieli sprawdzać czy będąc w pracy zachowuje opiekę? Chyba nie.... przecież dzieci niepełnosprawne na które jest pobierane świadczenie pielęgnacyjne chodzą do żłobka, przedszkola i szkoły na 8 godzin i to było dozwolone
Zastanawia mnie składka społeczna oraz zdrowotna przy osobach, które będą chciały podjąć zatrudnienie na umowy zlecenie/dzieło. Czy przy takiej formie zatrudnienia pracodawca będzie obowiązany do opłacania składek
tak tez się zastanawiam
tak tez się zastanawiam
a przypadkiem nie jest tak, że umowy cywilno - prawne są od paru lat oskładkowane w pełni i dobrowolność mają tutaj tylko osoby zatrudnione jako umowy dodatkowe do głównego zatrudnienia (podwójne składki)?