nowe świadczenie pielegnacyjne a świadczenie rodzicielskie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
MonikaFrog
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/CP/FA
Kontakt:

nowe świadczenie pielegnacyjne a świadczenie rodzicielskie

Post autor: MonikaFrog »

Hej

Kobieta pobiera na dzień dzisiejszy stare świadczenie pielęgnacyjne. Czy jeśli zrezygnuje ze starego świadczenia pielęgnacyjnego i złoży wniosek o NOWE świadczenie pielęgnacyjne oraz złoży wniosek na nowo narodzone dziecko o świadczenie rodzicielskie bez wahania przyznajemy

chcę się tylko upewnić
praktykantops
Praktykant
Zajmuję się: PS/SW/SR/FA/BE/DO
Kontakt:

Re: nowe świadczenie pielegnacyjne a świadczenie rodzicielskie

Post autor: praktykantops »

Nie koniecznie. Mieliśmy rok temu taki przypadek. Pani pobierała św. rodzicielskie po czym wyrobiła temu dziecku orzeczenie i złożyła wniosek na nowe świadczenie. Przyznaliśmy nowe świadczenie ale mieliśmy wątpliwości czy pobierając nowe św. pielęgnacyjne może nadal mieć św. rodz. Skierowaliśmy zapytanie do urzędu wojewódzkiego a on przesłał je do ministerstwa. Po czym urząd wojewódzki przysłał nam odpowiedź z ministerstwa, że starego św. piel. i rodzicielskiego nie może pobierać ale nowe św. piel. i rodzicielskie może. Mieliśmy wątpliwości nadal i uchyliliśmy rodzicielski z art. 17c ust. 9 pkt 4 ustawy i kazali od razu odwołać się osobie. SKO utrzymało uchylenie w mocy i stwierdziło, że nie można mieć nowego św. piel. i rodzicielskiego jednocześnie zgodnie z art. 17c ust. 9 pkt 4 ustawy.
MonikaFrog
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/CP/FA
Kontakt:

Post autor: MonikaFrog »

tylko tu jest nowo narodzone dziecko na pierwsze jest ŚP a na nowo narodzone ŚRD
@Poważna
Praktykant
Zajmuję się: SR,FA,KDR...
Kontakt:

Post autor: @Poważna »

Strona, która jest uprawniona do ŚP na zasadach obowiązujących od 1 stycznia 2024r. może pobierać jak najbardziej świadczenie rodzicielskie na nowo narodzone dziecko.
Ja teraz miałam taki przypadek. Pani pobierała na pierwsze dziecko ŚP na starych zasadach i urodziła drugie dziecko i od razu złożyła o świadczenie rodzicielskie bo się uparła. Ona akurat ma wszystkie decyzje wydane przez Wojewodę, więc wysłałam do Wojewody, który jej odmówił przyznania świadczenia rodzicielskiego i w decyzji wskazał jej, że może zrezygnować ze starego ŚP i przejść na nowe zasady i wtedy też jej będzie przysługiwało świadczenie rodzicielskie. Strona tak zrobiła. Uchylili jej decyzję starego ŚP na jej prośbę i wydali nowa decyzję przyznającą ŚP na nowych zasadach oraz przyznali jej świadczenie rodzicielskie, ale od tego momentu co nowe ŚP. Za okres w którym była uprawnioona jeszcze do starego ŚP odmówili.
majka89
Praktykant
Zajmuję się: SR, SW, FA
Kontakt:

Post autor: majka89 »

W takim przypadku jak ma wyglądać decyzją odmowna? można prosić o podstawę prawną?
Moni35210
Praktykant
Zajmuję się: PS,DM, gkrpa
Kontakt:

Post autor: Moni35210 »

Praktykantops - mogę prosić tę opinię ministerstwa i decyzję uchylając świadczenie rodzicielskie, poratujcie !!! ;)
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Nutka »

a jeśli ma nowe SP na dziecko i teraz urodzi drugie dziecko, czy na to drugie dziecko może złożyć świadczenie rodzicielskie?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
ODPOWIEDZ