Nowe świadczenie pielęgnacyjne praca a możliwośc sprawowania opieki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 sty 2024, 11:08

Czy badacie związek pomiędzy pracą a sprawowaną opieką tzn. czy sprawdzacie czy określona praca nie koliduje z opieką na osoba jej wymagającej np. czy praca odbywa się podczas nauki dziecka w szkole? Czy ustalacie w jakich godzinach jest wykonywana praca i w jakiej formie (zdalnie/z dojazdem)? Czy też może pomijacie tę kwestię. W wielu źródłach pojawia się pogląd że nie powinniśmy tego badań „Rodzaj zatrudnienia, miejsce i czas jego wykonywania nie będą miały żadnego wpływu na korzystanie ze świadczenia pielęgnacyjnego. Urzędnicy nie będą też sprawdzać, jak sprawowana jest opieka nad dzieckiem, gdy rodzic pracuje – źródło gazetaprawna„
Jakie jest zdanie waszego ops. Ktoś już przyznał świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach.
Moje pytanie wzięło się stąd, że na szkoleniu które wysłuchałem w grudniu prowadząca zalecała badań tę kwestie.
JacekD
Stażysta
Od: 17 mar 2022, 12:11
Zajmuję się: Dodatek osłonowy

Napisano: 24 sty 2024, 11:10

JacekD pisze:
24 sty 2024, 11:08
Moje pytanie wzięło się stąd, że na szkoleniu które wysłuchałem w grudniu prowadząca zalecała badań tę kwestie.
i na tym samym szkoleniu powiedziała, że jej opinia jest w zdecydowanej mniejszości wśród jej współpracowników ;)
jest kilka tematów na ten temat na forum z ostatnich dni, poszukaj. Większość zdecydowana śledztw nie będzie prowadzić.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 sty 2024, 11:29

Składając wniosek o ŚP wnioskodawca podpisuje przecież pouczenia, ma świadomość, że świadczenie przyznaje mu się w związku z OPIEKĄ. W pouczeniu do decyzji masz, że o wszelkich zmianach, w tym o zaprzestaniu sprawowania opieki ma cię poinformować. Dla mnie bez jakiś konkretnych podstaw brak jest potrzeby a może i podstawy do przeprowadzania wywiadów z automatu.
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x