Pani od kilku lat pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Teraz w styczniu urodziła kolejne dziecko, czy mogę jej przyznać świadczenie rodzicielskie? Obiło mi się że nowe przepisy dopuszczają pobieranie jednego i drugiego świadczenia ale nie jestem pewna. Czy możecie mnie upewnić?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Pani musi złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach na starsze dziecko i wtedy może również złożyć wniosek o świadczenie rodzicielskie na drugie dziecko.
A według mnie można pod warunkiem że są to różne dzieci. Tylko na to samo dziecko nie można.
W pouczeniu wzoru wniosku o świadczenie rodzicielskie, który obowiązuje od 01.01.2024 czytamy
4) w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do
świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego przyznanego na
zasadach obowiązujących do 31 grudnia 2023 r., specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w
ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
art. 27 ust. 5 ustawy, który został uchylony (nie ma go w pouczeniu) mówił
W przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń:
1) świadczenia rodzicielskiego lub
2) świadczenia pielęgnacyjnego, lub
specjalnego zasiłku opiekuńczego, lub3)
dodatku do zasiłku rodzinnego, z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, lub4)
5) zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
- przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną - także w przypadku, gdy świadczenia te przysługują w związku z opieką nad różnymi osobami