Czy badacie związek pomiędzy pracą a sprawowaną opieką tzn. czy sprawdzacie czy określona praca nie koliduje z opieką na osoba jej wymagającej np. czy praca odbywa się podczas nauki dziecka w szkole? Czy ustalacie w jakich godzinach jest wykonywana praca i w jakiej formie (zdalnie/z dojazdem)? Czy też może pomijacie tę kwestię. W wielu źródłach pojawia się pogląd że nie powinniśmy tego badań „Rodzaj zatrudnienia, miejsce i czas jego wykonywania nie będą miały żadnego wpływu na korzystanie ze świadczenia pielęgnacyjnego. Urzędnicy nie będą też sprawdzać, jak sprawowana jest opieka nad dzieckiem, gdy rodzic pracuje – źródło gazetaprawna„
Jakie jest zdanie waszego ops. Ktoś już przyznał świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach.
Moje pytanie wzięło się stąd, że na szkoleniu które wysłuchałem w grudniu prowadząca zalecała badań tę kwestie.
Nowe świadczenie pielęgnacyjne praca a możliwośc sprawowania opieki
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatek osłonowy
- Kontakt:
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Nowe świadczenie pielęgnacyjne praca a możliwośc sprawowania opieki
i na tym samym szkoleniu powiedziała, że jej opinia jest w zdecydowanej mniejszości wśród jej współpracownikówJacekD pisze: 24 sty 2024, 11:08 Moje pytanie wzięło się stąd, że na szkoleniu które wysłuchałem w grudniu prowadząca zalecała badań tę kwestie.

jest kilka tematów na ten temat na forum z ostatnich dni, poszukaj. Większość zdecydowana śledztw nie będzie prowadzić.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
Re: Nowe świadczenie pielęgnacyjne praca a możliwośc sprawowania opieki
Składając wniosek o ŚP wnioskodawca podpisuje przecież pouczenia, ma świadomość, że świadczenie przyznaje mu się w związku z OPIEKĄ. W pouczeniu do decyzji masz, że o wszelkich zmianach, w tym o zaprzestaniu sprawowania opieki ma cię poinformować. Dla mnie bez jakiś konkretnych podstaw brak jest potrzeby a może i podstawy do przeprowadzania wywiadów z automatu.
Oprócz Nowe świadczenie pielęgnacyjne praca a możliwośc sprawowania opieki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
św.pielęgnacyjne po nowemu a składki zdrowotne
Dla kogo składka zdrowotna przy świadczeniu pielęgnacyjnym
Ukrainka z pozwoleniem na pracę (bez UKR) mąż na Ukrainie
świadczenie rodzicielskie a świadczenie pielęgnacyjne
ZP- przedłużenie do 09/2024 bez wskazania daty początkowej
macierzński a śp
Świadczenie pielęgnacyjne po nowemu A orzeczenie do 31.12.2023
ŚP UW Help:)
czy liczyć ciągłość
zaświadczenie do czystego powietrza- alimenty
Wypłaty a odwołanie
Nowe ŚP dla zawodowej rodziny zastępczej
Składka od świadczenia pielęgnacyjnego
ŚP - pełnomocnictwo
Tom i Inni - Wzór decyzji na ZP po 06.08.2023r.
Św. pielęgnacyjne