Nowe zasady -BIG
Re: Nowe zasady -BIG
czy juz wiadomo do jakich biur musimy zglaszac dluzników, jest gdzies wykaz??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Będzie ale nei szybko, ale spokojnie mamy na to 6 miesięcy- wiec nei ma sie co tak spieszyc w 6 miesiecy na pewno sie aktualizacja pojawixxxxx pisze:w sygnity jest mozliwośc przesyłu do big, erif i krd,nie znalazłam nigdzie mozliwości dodania kbig, informatyk powiedział mi że kbig nie ma takiej opcji, ale bedzie poprawka w sygnity więc cos może dołożą
jak Wy rozumiecie ten okres 6 miesięcy. Ja słyszałam, że pierwszy przesyła ma już być w lipcu br.
W ciądu 6 miesięcy a wiec do końca grudnia 2015r mamy czas aby dłużników wprowadzic do BIG-ów. Spokojnie...mamy czas...
A czy wszytkich dłużników wprowadzaqmy, chodzi mi czy tych też co wierzycielki juz dawno nie pobierają a dłużnicy maja zadłużenia?

A czy wszytkich dłużników wprowadzaqmy, chodzi mi czy tych też co wierzycielki juz dawno nie pobierają a dłużnicy maja zadłużenia?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
6 miesięcy mamy na dotychczasowe zadłużenia. Ale nowych dłużników dodajemy już do wszystkich biur...
Nie rozumiem.... Może mi ktoś to wyjaśnić w prosty sposób o co z tym chodzi ? A i z czego te 6 miesięcy wynika? Z ustawy jakiejś ?
o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw Dz U. z 2015 r. poz. 396
Art. 26. 1. Umowy zawarte na podstawie art. 12 ustawy, o której mowa w art. 11, przez organy właściwe wierzyciela
w rozumieniu art. 2 pkt 10 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U.
z 2012 r. poz. 1228, z późn. zm.19)) oraz właściwe jednostki organizacyjne wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej
w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U.
z 2015 r. poz. 332) wygasają po upływie 30 dni od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Jeżeli obowiązek przekazania informacji gospodarczych do biura informacji gospodarczej powstał przed dniem
wejścia w życie niniejszej ustawy i nie zachodzą przesłanki określone w ustawie, o której mowa w art. 11, do usunięcia
tych informacji przez biuro, organy właściwe wierzyciela w rozumieniu art. 2 pkt 10 ustawy z dnia 7 września 2007 r.
o pomocy osobom uprawnionym do alimentów oraz właściwe jednostki organizacyjne wspierania rodziny i systemu pieczy
zastępczej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
przekażą informacje gospodarcze do pozostałych biur informacji gospodarczej ujętych w wykazie, o którym mowa
w art. 11a ust. 2 ustawy, o której mowa w art. 11, w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Art. 26. 1. Umowy zawarte na podstawie art. 12 ustawy, o której mowa w art. 11, przez organy właściwe wierzyciela
w rozumieniu art. 2 pkt 10 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U.
z 2012 r. poz. 1228, z późn. zm.19)) oraz właściwe jednostki organizacyjne wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej
w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U.
z 2015 r. poz. 332) wygasają po upływie 30 dni od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Jeżeli obowiązek przekazania informacji gospodarczych do biura informacji gospodarczej powstał przed dniem
wejścia w życie niniejszej ustawy i nie zachodzą przesłanki określone w ustawie, o której mowa w art. 11, do usunięcia
tych informacji przez biuro, organy właściwe wierzyciela w rozumieniu art. 2 pkt 10 ustawy z dnia 7 września 2007 r.
o pomocy osobom uprawnionym do alimentów oraz właściwe jednostki organizacyjne wspierania rodziny i systemu pieczy
zastępczej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
przekażą informacje gospodarcze do pozostałych biur informacji gospodarczej ujętych w wykazie, o którym mowa
w art. 11a ust. 2 ustawy, o której mowa w art. 11, w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Czy ktoś się już rejestrował do KBIG poprzez indywidualny kod rejestracji? czy jeszcze czekacie? nie chcę wyrywać się przed szereg, a potem płacić za jakiegoś bubla.
Oprócz Nowe zasady -BIG - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
druki 2015-2016
Wycofanie TW i utworzenie nowego
wpłata od komornika urzędu skarbowego
czy mogę jeszcze wysłać tytuły wykonawcze?
Od kiedy nie będziemy wyatawiać tytułów wykonawczych?
dłużnik alim FRANCUZ
zmiana wysokości alimentów a dłużnik za granicą
JESTEM
Problemów z tyt. wykonawczymi ciąg dalszy
wpłata od komornika skarbowego
od kiedy ?
tekst jednolity ustawy
likwidacja tytułów wykonawczych
Opiekun prawny
Elmer i madrzejsi ode mnie - upomnienie
dłużnik żąda alimentów na siebie