Nowelizacja DW - od 3 listopada - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 lis 2022, 22:24

Czy możecie po polsku wyjaśnić o co chodzi z tą nowelizacją?

1. „3c. W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła."

- co oznacza "lokal"? nie chodzi przecież o adresy typu 10A, 10B ect. a odrębny adres lokalu czyli 10/1, 10/2 ? - czy dobrze rozumiem?
- co oznacza, ze nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu?? czy mamy prosić o jakiś dokument potwierdzajacy, że nie da się ustalić odrębnego adres? nie rozumiem

2. "15g. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, do dnia 11 sierpnia 2022 r., a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. Wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, dokonywany jest przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta z urzędu bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.”

- czy chodzi również o deklaracje już złożone np. na kocioł na paliwo stałe przed 11.08 i tam zostało wpisane jako paliwo - drewno kawałkowe, a w wyniku korekty która nastąpiła po 11-08 dopisano węgiel?
- czy chodzi też o dekl. złożone po raz pierwszy do ceeb do po 11.08? wcześniej nie było wpisu zgłoszenia.
- co jeśli ktoś zapomniał sobie wpisać w dekl. np. piecokuchni, a na wcześniejszej deklaracji widniało inne źródło ciepła np. pompa ciepła lub kocioł gazowy lub nawet kocioł na paliwo stałe ale zasilane drewnem? Piecokuchnię wpisuje po 11-08 i co lepsze na oddzielnej deklaracji
- rozumiem, że jeśli nie ma żadnego wpisu źródła ciepła to robimy wywiad, notatkę, wpis z urzędu do ceeb i przyznanie decyzją dw, ale co z przypadkami, które wyżej wymieniłam?

Może napiszecie jak wyglądać będzie u Was - w waszych ops wywiad środowiskowy? Kto go będzie przeprowadzał i w jakich przypadkach?

My już sami nie wiemy jak odpowiadać interesantom...
mattana
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 13:54
Zajmuję się: SW DS ST SR FA DM

Napisano: 02 lis 2022, 22:26

jak zrobimy z urzędu tych co już sami wiemy, to chyba też nic się nie stanie, przecież będzie dla dobra klienta, a dla dobra klienta 132 kpa zawsze można, ja już mam listę kilkudziesięciu takich osób i zamierzam im przyznać bez dodatkowego wniosku, bo ich wnioski już są w systemie i wystarczy w systemie ich decyzję albo wniosek przywrócić do realizacji, w ten sposób unikniemy niepotrzebnych nerwów i ich i naszych
jada
Referent
Od: 01 wrz 2017, 19:23
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 02 lis 2022, 22:37

Po polsku- należy się wszystkim, nawet tym co nie wnioskowali o to :lol:

A tak na serio to chyba ci wszyscy spóźnialscy albo ci, którzy olali sprawę to są teraz uprzywilejowani. I zamiast kary za brak zgłoszenia pieca, co należało zrobić do 30 czerwca- nagroda 3000,00 zł.
nowa21
Stażysta
Od: 18 sie 2021, 20:33
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 02 lis 2022, 22:41

jada pisze:
02 lis 2022, 22:26
jak zrobimy z urzędu tych co już sami wiemy, to chyba też nic się nie stanie, przecież będzie dla dobra klienta, a dla dobra klienta 132 kpa zawsze można, ja już mam listę kilkudziesięciu takich osób i zamierzam im przyznać bez dodatkowego wniosku, bo ich wnioski już są w systemie i wystarczy w systemie ich decyzję albo wniosek przywrócić do realizacji, w ten sposób unikniemy niepotrzebnych nerwów i ich i naszych
Art. 31. 1. Do postępowań w sprawie wypłaty dodatku węglowego wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, prowadzonych na podstawie ustawy zmienianej w art. 26, stosuje się przepisy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
2. W przypadku gdy wójt, burmistrz albo prezydent miasta odmówił przyznania dodatku węglowego, zgodnie z art. 2 ust. 16 ustawy zmienianej w art. 26, w sytuacji, o której mowa w art. 2 ust. 3c i 15g tej ustawy, wnioskodawca może złożyć
ponownie wniosek o wypłatę tego dodatku
mattana
Stażysta

Napisano: 02 lis 2022, 22:42

myślę ze wnioski pozostawione bez rozpatrzenia też nie ruszamy niech składają nowe.
ola2
Stażysta
Od: 25 kwie 2017, 8:43
Zajmuję się: SW/SR/FA

Napisano: 02 lis 2022, 22:44

ola2 pisze:
02 lis 2022, 22:42
myślę ze wnioski pozostawione bez rozpatrzenia też nie ruszamy niech składają nowe.
tez tak uważam - postępowanie zakończone, niech składają nowy wniosek
mattana
Stażysta

Napisano: 02 lis 2022, 22:49

nowa21 pisze:
02 lis 2022, 22:37
Po polsku- należy się wszystkim, nawet tym co nie wnioskowali o to :lol:

A tak na serio to chyba ci wszyscy spóźnialscy albo ci, którzy olali sprawę to są teraz uprzywilejowani. I zamiast kary za brak zgłoszenia pieca, co należało zrobić do 30 czerwca- nagroda 3000,00 zł.
Dokładnie :roll:
A co w przypadku, gdy po 11-08 dokonano korekty deklaracji np. dopisano wegiel jako rodzaj paliwa (wcześniej - drewno kawałkowe)?
mattana
Stażysta

Napisano: 03 lis 2022, 11:13

Mogę prosić o link tej nowelizacji?
mk1979
Stażysta
Od: 15 mar 2022, 15:01
Zajmuję się: praca socjalna

Napisano: 03 lis 2022, 11:30

mk1979 pisze:
03 lis 2022, 11:13
Mogę prosić o link tej nowelizacji?
https://www.monitorpolski.gov.pl/D2022000223601.pdf
julia_
Stażysta
Od: 14 sty 2022, 9:36
Zajmuję się: DO

Napisano: 03 lis 2022, 12:31

mattana pisze:
02 lis 2022, 22:44
ola2 pisze:
02 lis 2022, 22:42
tez tak uważam - postępowanie zakończone, niech składają nowy wniosek
Nie zakonczone tylko nie prowadzone przeciez. Wniosek bez rozpoznania. W art o nowym wniosku jest mowa o odmowie tylko. Ja nie wiem jak to ugryźć. U nas setki listów jeszcze nie poszły. Nie mozemy ich teraz wysyłac be po pierwsze bezsensowny koszt a po drugie tresc przestała byc aktualna. Wiec setki sa teraz do weryfikacji wywaidem.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x