pelet a biomasa - czy przyznać - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 lis 2022, 21:24

Jak rozważylibyście poniższą kwestię: wniosek składany w związku z opalaniem peletem (faktycznie jest w użyciu pelet), natomiast deklaracja ceeb złożona w terminie ale jednak na biomasę (pomyłka wnioskodawcy). Czy od razu odmowa bo inny rodzaj paliwa i niech się odwołuje? czy jednak wezwać ją do wyjaśnień, prosić o korektę deklaracji? ale czy należy uznać korektę skoro to już ingerencja w rodzaj? W ustawie pod jedną kwotą mamy zarówno biomasę i pelet ale niespójność w dokumentach jest. poradźcie proszę.
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 02 lis 2022, 22:35

My mieliśmy kilka takich sytuacji, poszły odmówki, ludzie się odwołali, czekamy na decyzję Sko
Iza 27
Stażysta
Od: 25 kwie 2022, 11:02
Zajmuję się: ps

Napisano: 03 lis 2022, 8:21

już leci zmiana przepisów....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 lis 2022, 9:23

zmiany do ustawy o innych źródłach ciepła nie zostały jeszcze opublikowane (przynajmniej ja nie mogę znaleźć). natomiast te zmiany nic nie wniosą do mojego przypadku.
opsza
Praktykant

Napisano: 03 lis 2022, 9:33

czyli rozumiem, że wpisał kocioł na paliwo stałe

to nie jest pomyłka, pellet niewęglowy to biomasa a sformułowanie ustawowe "pellet lub inny rodzaj biomasy" to jeden rodzaj paliwa
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 lis 2022, 16:26

Podobne sformułowanie, o którym piszesz, było poruszane przy weryfikacji wniosków o dodatki osłonowe. i jest to dla mnie jasne. niemniej jednak dlaczego deklaracja ceeb zawiera rozgraniczenie w możliwości wyboru: na pelet lub inny rodzaj biomasy. wychodzi na to że byłaby to ingerencja w rodzaj. może wypowie się jeszcze ktoś inny?
opsza
Praktykant

Napisano: 03 lis 2022, 17:50

A jakby wnioskodawca wycofał ten wniosek i złożył na "INNY RODZAJ BIOMASY - SPRASOWANE TROCINY DRZEWNE" (czy co tam ma napisane na worku od pelletu - na nowych wnioskach nie można już wpisać peletu drzewnego) to byś przyznała/przyznał? Masz rację że typ paliwa się nie zgadza, więc to nie jest 100% jasna sytuacja, pytanie czy uważasz że powinien dostać ten dodatek czy jednak nie. Jeśli nie, to każdy powód odmowy jest dobry.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem