nowelizacja ustawy FA - ostateczna decyzja do komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 sie 2015, 14:26

Witam, zmienił się art. 27 ust. 8 pkt. 1 w zakresie decyzji przesyłanej do Komornika. Obecnie po przyznaniu świadczeń wysyłałam decyzję do komornika natychmiast by nie wypłacał wierzycielce alimentów. Zgodnie z nowym zapisem decyzja ostateczna ma być przesłana, czyli od której nie służy odwołanie więc uprawomocniona. W tej sytuacji trzeba czekać az decyzja się uprawomocni a przecież jest natychmiast wykonalna.
Zastanawiam się czy Komornik nie będzie wypłacał alimentów wierzycielce gdy nie będzie miał naszej decyzji od razu. Co o tym myślicie
ona74

Napisano: 23 sie 2015, 19:25

masz rację, komornicy wyślą wierzycielką skoro od nas tych decyzji teraz nie będzie :o
remi

Napisano: 23 sie 2015, 21:37

Takich przypadków to pewnie bedzie kilka w polsce ze w okresie oczekiwania na uprawomocnienie wierzycielka cos dostanie. Wynika to z faktu ze wiekszosc spraw to sprawy stare gdzie wyslemy tez komornikom juz dawno ostateczne decyze z poprzednich okresów swiadczeniowych i to na ich poczet komornik bedzie wszelkie kwoty wyegzekwowane zaliczał.
W nowych zas sprawach ile bedzie przypadków ze bedziemy placic fa i juz od razu jest od dluznika jakas egzekucja skuteczna alimentó, z ktorej cos komornik odda kase wierzycielce?
Marne szanse ze takie sprawy beda w liczbie wiekszej niz kilka.
Nawet jak sie trafia, to pamietajcie, ze nawet jak komornik da kase wierzycielce, to u niej i tak powstanie swiadczenie nienaleznie pobrane z art. 2 pkt 7 lit. d fa (w okresie otrzymywania św z fa otrzymała alimety niezgodnie z kolejnościa z art. 28 ust. 1 fa). Zeby tego uniknąc wiuerzycielka powinna albo nam ta kase i tak oddac a my ja zaliczymy na zwrot fa i tylko poinformujemy komornika że o tyle i tyle mamy spłacone juz i wtedy on juz tego nie bedzie od dłużnika egzekwował.
Druga opcja jest moim zdaniem taka ze mowimy wierzycielce zeby ta kase zwróciła komornikowi, w tym czasie juz raczej decyzja przyznajaca fa bedzie ostateczna i juz komornik bedzie nowrmalnie egzekwowal te zwroty i sam nam to juz odda jako zwrot fa.
I tym sposobem wszystko da się wyprostowac. Choć oczywiscie byłoby najlepiej gdyby w ustawie bylo zapisane ze komornikowi wysyłamy decyzje podlegajaca wykonaniu a nie decyzje ostateczna, ale to w sumie i tak zaden problem
gopsss

Napisano: 24 sie 2015, 7:51

No może żaden problem przy takiej ilości wniosków jaką ty masz, a nie jak niektórzy przy ilości np. 1500 wniosków.
jak

Napisano: 24 sie 2015, 9:04

W tamtym roku moja wierzycielka dostała kasę od komornika w związku z brakiem decyzji (wpłynęła do niego po 2 dniach od wpłaty).
Nie ma tutaj NP, bo komornik po prostu zmniejsza zadłużenie na rzecz wierzyciela - zaświadczenie dostałam pomniejszone o kwotę tej wpłaty. Nie widzę powodu do robienia NP.
kawa i ciasto

Napisano: 24 sie 2015, 9:31

To gratuluje jak nie widzisz podstawy od np. - polecam lekturę art. 2 pkt 7 lit d fa. Jakoś nic ta mnie ma zapisanego, że nie ma np tego artykułu jak na przykład wypłata fa dla wierzycielki była przed otrzymaniem decyzji o przyznaniu fa przez komornika. Istotne jest czy W OKRESIE WYPŁAT SW Z FA OSOBA OTRZYMALA ALIMENTY NIEZGODNIE Z KOLEJNOSCIA Z ART. 28 UST. 1 FA. Dana osoba jest osoba otrzymujaca sw z fa od rozpoczęcia ich wypłaty za dany okres swiadczeniowy a nie od daty kiedy komornik dostał od ciebie decyzje o przyznaniu fa.
Toz ten przepis od lat jest taki sam a jak widze następne poronione terori i odstępstwa bez zadnej podstawy prawnej sa od niego wymyslane
gopsss

Napisano: 24 sie 2015, 13:23

Zgadzam si e z "kawa i ciasto" JEŻELI wierzycielka dostała w październiku kasę od komornika prędzej niż decyzję od nas to nie sa nienależnie pobrane, jeśli po otrzymaniu decyzji to niestety są NP
bunu

Napisano: 24 sie 2015, 13:50

gopsss przepis jest, ale też trzeba wiedzieć, kiedy go stosować.
Jeśli babka nie ma decyzji, KS nie ma decyzji a wpłata wpłynęła na konto wierzycielki - to KS zmniejsza zadłużenie na rzecz wierzyciela, my nie robimy NP. Nie możesz w tym wypadku żądać zwrotu.
Jak babka ma decyzję i wiedzę, że przyznano jej FA, to wtedy powinna wpłatę zwrócić a KS nie powinien zmniejszać należności wobec wierzyciela.
kawa i ciasto

Napisano: 24 sie 2015, 14:09

kawusia kochanie moje a ta nowelizację to Dudek już podpisał czy jeszcze nie?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 14:25

Chyba jeszcze nie, ale mógłby od razu podpisać podwyżki dla naszego sektora 8-)
Ja od jutra spadam na resztki urlopu, obym powitała wrzesień nowym zapałem do pracy :D
kawa i ciasto

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x