Elmer ten link kóry podałes to nie wiadomo o co w koncu chodzi. Jak dla mnie to bedziemy dalej zaliczac na najstarsze zaległosci tylko programy bedą zaliczac najpierw na odsetki a potem ng
może źle go rozumiemy może BDMB uważa ze wpłaty które bedziemy wpłacac od komornika to zaliczymy na najwcześniejsze zadłużenia a kwetia przesyłania wniosku o wszczecie do komornika to ze wystarczy komornikowi ogólna kwota ng i odsetek na dany dziec za dany okres.
Chyba sie juz sama zagmatwałam
Zazwyczaj tak jest, że wierzyciel u siebie prowadzi szczegółowy wykaz należności
np.
1.Marzec 500 zł odsetki na dzień X=100 zł
2.Kwiecień 500 zł odsetki na dzień X=80 zł
----------------------
Komornik:
suma dłużna=1000 zł odsetki na dzień X=180 zł
------------
Wpłata 700 zł w dniu X
Komornik rozdziela: 180 zł odsetki i 520 zl suma dłużna
Wierzyciel rozdziela:
1. Odsetki za marzec 100 zł
2.odsetki za kwiecień 80 zł
3. NG za marzec 500 zł
4. NG za kwiecien 20 zł
----------------------------------
Pomimo tego, wierzyciel rozlicza szczegółowe należności a komornik sumę dłużną to występuje zgodność
Akurat w tym przykładzie wychodzi ci bdmb na to samo, ale jak dołoższysz trzeci miesiąc, tj. maj z kwota wypłaty 500 zł i odsetkami 60 zł, to nie wyjdzie ci tak samo twoim sposobem liczenia przez komornika i sposobem liczenia wierzyciela.
Twoim sposobem dłuznik jest w plecy, bo zostaje mu wieksza kwota nalezności głównej od której dalej leca odsetki i my jestesmy w plecy bo zaliczyłes mu spłate wiekszej kwoty odsetek, a kasa ze spłaty odsetek nalezy do budżetu państwa.
Zrób sobie taki przykład własnie jak opisałem wyżej z dołożonym miesiącem majem, tj.:
marzec 500 zł + 100 zł odsetek
kwiecien 500 zł + 80 zł odsetek
maj 500 zł + 60 zł odsetek
łacznie 1500 zł kwoty głównej i 240 odsetek
spłata w dniu x 700 zł
I teraz sobie policz twój spsoób stosowania art. 1026 par 2 kpc z tym twoim odejmowaniem najpierw od zsumowanych wszystkich odsetek a dopiero potem od zsumowanych należności głównych.
Wyjdzie właśnie to co opisałem wyżej czyli:
- spłacisz całośc odsetek naliczonych na dzien x tj 240 zł, ale od pozostałych kwot głównych za te miesiace dalej beda biegły odsetki, czyli:
- marzec - z pozostałej ci po spłacie wszystkich odsetek kwoty 460 zł spłacisz jedynie 460 zł całosc kwoty głownej za marzec i pozostanie 40 zł kwoty głownej do spłaty od ktorej dalej beda biegły dłuznikowi odsetki
- kwiecień - nic kwoty głównej nie spłacisz, a wiec dalej beda dłuznikowi naliczane odsetki od kwoty 500 zł
- maj - nic kwoty głównej nie spłacisz ani odsetek, a wiec dalej beda dłuznikowi naliczane odsetki od kwoty 500 zł
Mój sposób, tj.każdy miesiac to odrebny dług z odrebnie liczonymi odsetkami od niego:
- kwote 700 zł rozliczam następujaco: spłacam 100 zł odsetek za marzec następnie spłacam 500 zł kwoty głównej za marzec, następnie spłacam 80 zł odsetek za kwiecień, następnie spłacam 20 zł kwoty głownej za kwiecień - razem 700 rozliczone
Finalnie po moim sposobie rozliczenia dług dłużnika wyglada nastepująco:
- marzec - całośc odsetek i kwota głowna spłacone, długu nie ma za marzec
- kwiecien - spłacone są wszystkie odsetki naliczone do dnia x w kwocie 80 zł i także 20 zł z kwoty głownej, pozostaje wiec dłuznikowi do społacenia 480 zł z kwoty głownej za marzec i dalej biegną od tej kwoty odsetki od dnia x,
- maj - nic kwoty głównej nie spłacono ani odsetek wiec dalej leca odsetki od 500 zł
Jaka jest wiec różnica?
Twój sposób to:
- dalej dłuznikow leca odsetki za marzec od pozostałej kwoty głownej czyli od 40 zł,
- dalej dłużnikowi leca odsetki za kwiecien od całej kwoty głownej czyli od 500 zł,
- no i dalej odsetki leca od kwoty głownej za maj czyli od 500 zł.
Mój sposób, to:
cała kwota głowna i odsetki za marzec spłacone, czyli marzec ma dłuznik z głowy, a u ciebie wciaz leca odsetki od pozostalej kwoty głownej tj, od 40 zł
odsetki za kwiecien leca nie od całej kwoty, jak u ciebie tylko juz od kwoty 480 zł
za maj bez róznicy i u ciebie i u mnie zostaje 500 zł kwota głowna od ktorej dalej leca odsetki.
Finał - mój sposób jest korzystniejszy dla dłużnika i korzystniejszy dla gminy.
Jakby dłuznik przyszedł dzis i powiedział - ile mam łacznie do zwrotu kwoty głownej o odestek, liczcie mi, wykładam wtedy cała wyliczoną kase i spłacam, to wtedy mozesz sobie zastosowac do wyliczenia twoj sposób.
Ale nie mozesz go stosowac do rozliczania czesciowych spłat, niepokrywajacych całosci długu dłuznika, bo wtedy niekorzystne dla dłuznika rozliczenie wprowadzasz i moim zdaniem sptrzeczne z art. 1026 par. 2 kpc.rozliczania spłat alimentów.