Witam i proszę o pomoc w sprawie ubezpieczenia społecznego.
Mam rolnika któremu przyznaliśmy prawo do świadczenia pielęgnacyjnego od 01.01.2012 do 30.06.2013r. brak oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego.(Dołączone zaświadczenie o podleganiu do składek emerytalno rentowych na mocy ustawy o ubezpieczeniu rolników z dnia 23.01.2012)
w wyżej wymienionym okresie nie opłacałam składek emerytano rentowych z uwagi na podleganiu ubezpieczeniu na mocy innej ustawy - zgodnie z art.6 ust.2b ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych
Następnie na okres od 01.07.2013 do 14.05.2014r. oraz od 15.05.2014r do bezterminowo przyznany zasiłek dla opiekuna- dołączone oświadczenie o nie wykonywaniu pracy w gospodarstwie rolnym z dna 26.05.2014 dołączone również zaświadczenie Dołączone zaświadczenie o podleganiu do składek emerytalno rentowych na mocy ustawy o ubezpieczeniu rolników z dnia 27-05-2014
w wyżej wymienionym okresie nie opłacałam składek emerytano rentowych z uwagi na podleganiu ubezpieczeniu na mocy innej ustawy - zgodnie z art.6 ust.2b ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
W tym miesiącu KRUS się odezwał tel. z zapytaniem czy mamy rolników, jeżeli tak to trzeba zrobić z nimi porządek i zasugerowała że w w/w przypadku mam opłacić do ZUS od 01.07.2013r. składkę emerytalno-rentową, a oni wyłączą tą osobę z KRUS od tego czasu. co wy na to.
Ja uważam że zrobiłam wszystko zgodnie z przepisami. a teraz mam robić korekty i jeszcze płacić składki, a ZUS może jeszcze narzucić do tego odsetki. czy jest jakieś inne rozwiązanie