nowy członek rodziny
nowy członek rodziny
Klient w kwietniu złożył wniosek 500+ na drugie dziecko (bo na pierwsze by mu przekraczało) otrzymał decyzję. Teraz w czerwcu urodziło się kolejne dziecko i klient zlożył drugi wniosek na dwoje dzieci (najstarsze i najmłodsze). Moje pytanie brzmi od kiedy powinnam przyznać swiadczenie na pierwsze dziecko, na które wcześniej nie składał wniosku? Program wylicza mi od 01.04.
Re: nowy członek rodziny
Przelicz dochód rodziny bez dziecka, które teraz się urodziło, jeżeli przekracza 800 (lub 1200)to na najstarsze przyznajesz od miesiąca, w którym urodziło się trzecie dziecko. Jeżeli nie przekroczy kryterium to przyznasz na najstarsze od kwietnia.
Dwie różne informacje. I teraz, która bedzie tą dobrą... Próbowałam skontaktować się w ministerstwie, dzwoniłam lecz- nie ma takiego numeru. Nie wiem czy te infolinie już nie działają...
Miał juz ktoś może taki przypadek ? Na najstarsze dziecko powinnam liczyc od kwietnia czy od czerwca ??
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
od momentu kiedy zaczeli się łapać na 1sze tzn od kiedy urodziło sie najmłodsze.
od kwietnia ma tylko środkowe
od dnia ur. najmłodszego ma tez 1sze i 3cie
od kwietnia ma tylko środkowe
od dnia ur. najmłodszego ma tez 1sze i 3cie
Może jeszcze na dni podzielcie? A dochód za 2014r. bierzemy to dzielić na aktualną liczbę członków rodziny czy dzielić tylko na tych co w 2014r. istnieli? Szaleństwo.krawkat pisze:od momentu kiedy zaczeli się łapać na 1sze tzn od kiedy urodziło sie najmłodsze.
Reasumując, najmłodsze urodziło się 24.06.16 r. więc od tego dnia to dziecko ma przyznane świadczenie-ta akurat jasne ( gdyby nie to dziecko to wtedy dochód rodziny przekracza kryterium). To świadczenie na dziecko najstarsze powinnam przyznać od 01.06 a nie jak program mi wylicza od 01.04
Dochód dzielisz na aktualną liczbę członków rodziny i przyznajesz świadczenie zgodnie z ustawą- od kwietnia.
Oprócz nowy członek rodziny - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
nie utraca dochodu z ryczałtu
Utarty dochodów a przedstawienie dok.
KORDYNACJA
donos - zgłoszenie
liczyć?
od kiedy utracić ?
Utrata-wytłumaczcie, bo się pogubiłam
zasiłek macierzyński
babka Polka mąż z Jordanii
prosze o poradę
decyzja zakańczająca
szablon zmianydecyzji do izydy