w czerwcu wydałam kartę dla nowego członka rodziny (urodziło się dziecko); czy w tym przypadku kosztów należy liczyć 2,68 ? czy w ogóle gmina ponosi jakieś koszty w przypadku gdy wydaje taką kartę dla nowego członka rodziny ? proszę o odpowiedzi
dzięki za odpowiedź; nie pamiętam jak wprowadzałam to "nowe dziecko" do systemu, czy jako uzupełnienie rodziny czy inaczej; jest jakaś możliwość żeby to sprawdzić ? wydaje mi się że w takim przypadku gmina nie ponosi żadnych kosztów, gdyż w ustawie nie jest nic na ten temat napisane; 2,68 zł to jest koszt za przyznanie nowej karty dla członka rodziny, który był wcześniej jej posiadaczem jejku, zamotane to strasznie
Możesz sprawdzić we wnioskach do obsłużenia, wybierasz ta rodzinę, robisz szczegóły i w zakładce korespondencja jest wniosek. W przypadku gdy po złożeniu wniosku urodzi się dziecko, to składa się wniosek dla nowego członka rodziny (jest taka pozycja we wniosku), to samo jest jak matka lub ojciec wstąpi w związek małżeński już po złożeniu wniosku to robi się nowy członek rodziny. Uzupełnienie rodziny jest wtedy, gdy np. zapomni się o osobie.