Nowy dłużnik alimentacyjny

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
kamila2497
Stażysta
Zajmuję się: Zajmuje się świadczeniem wychowawczym, świadczeniami rodzinnymi, funduszem alimentacyjnym.
Kontakt:

Nowy dłużnik alimentacyjny

Post autor: kamila2497 »

Dostałam wniosek o podjęcie działań wobec nowego dłużnika. Fa przyznane od 01.02.2021 Organ podał adres dłużnika na terenie mojej gminy. Wezwałam dłużnika na wywiad. Odebrał list ojciec. Zadzwonił i powiedział, że syn nie może stawić się na wywiad bo mieszka 500 km od nas. Ojciec przyszedł do nas i na oświadczeniu podał konkretny adres i twierdził, że wierzycielka wie, że dłużnik mieszka pod tym adresem. Coś to takie naciągane było i wysłałam pismo do komornika o ustalenie adresu. Komornik odpisał, że jest organem właściwym wierzyciela stosownie do art. 2 pkt. 10 ustawy. i wobec powyższego nie jest uprawniony do podjęcia czynności wynikających z art. 4 ust. 1 co teraz ? Pisać do gminy z podaniem adresu od ojca, że u nas nie mieszka, pisać do policji o ustalenie adresu, wszczynać postępowanie w sprawnie uznania za uchylającego ?
paja1231
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Nowy dłużnik alimentacyjny

Post autor: paja1231 »

Ojciec nie jest stroną w postępowaniu. Ja bym napisała do policji
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

ja w takim wypadku odpisuje do OWW co ustaliłam, podaje adres wskazany przez ojca (załączyłabym kserokopie oświadczenia) i wskazałabym, iż nie jestem OWD.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
A.Panek
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: A.Panek »

ja też napisałabym, że nie jestem owd i podałabym co ustaliłam - tylko wraz z oświadczeniem pisemnym ojca
ODPOWIEDZ