Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 17 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 08 sie 2022, 15:16

Szarak pisze:
08 sie 2022, 14:10
Wójt, burmistrz albo prezydent miasta może, w formie pisemnej, upoważnić swojego zastępcę, pracownika urzędu gminy albo kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz. U. poz. 1818) – dyrektora centrum usług społecznych, lub kierownika innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej, dyrektora centrum usług społecznych lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowań w sprawach dotyczących wypłaty dodatku węglowego.

Jestem ciekaw czy mój włodarz będzie podpisywał wszystkie dokumenty, bo ja tu nie widzę podstawy prawnej do wydawania informacji lub decyzji w drodze upoważnienia dla pracownika :lol:
Prowadzenie postępowania to jest również wydanie informacji. Tego się nie podpisuje.
urzędnik20
Stażysta
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 09 sie 2022, 8:02

Myślę, że przesadna jest ta ostrożność w sprawie upoważnień. Zarówno wydanie informacji, jak i decyzji, to element postępowania administracyjnego, więc nie widzę przeciwwskazań, by dokonywała tego osoba upoważniona. Faktowi, że dotychczas wydawanie decyzji było w analogicznych przepisach wyróżnione nie przypisywałbym jakiegoś nadzwyczajnego znaczenia.
maksencjusz
Stażysta
Od: 19 gru 2018, 9:56
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 09 sie 2022, 8:22

maksencjusz pisze:
09 sie 2022, 8:02
Myślę, że przesadna jest ta ostrożność w sprawie upoważnień. Zarówno wydanie informacji, jak i decyzji, to element postępowania administracyjnego, więc nie widzę przeciwwskazań, by dokonywała tego osoba upoważniona. Faktowi, że dotychczas wydawanie decyzji było w analogicznych przepisach wyróżnione nie przypisywałbym jakiegoś nadzwyczajnego znaczenia.
Dokładnie. Zgadzam się w 100 procentach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w upoważnieniu dopisać " do prowadzenia postępowania , w tym do wydawania informacji".
urzędnik20
Stażysta
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 09 sie 2022, 8:29

Macie prawo do takiej opinii ja jej nie podzielam.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 sie 2022, 8:30

W doktrynie prawa - prowadzenie postępowania i wydawanie rozstrzygnięcia to dwie odrębne instytucje. Wasza propozycja, aby ustawowe "prowadzenie postępowania" dointerpretować w sposób, że można i należy wydawać również rozstrzygnięcia w sprawie, to nieuzasadnione zastosowanie wykładni rozszerzającej.

urzędnik20 pisze:
09 sie 2022, 8:22
maksencjusz pisze:
09 sie 2022, 8:02
Dokładnie. Zgadzam się w 100 procentach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w upoważnieniu dopisać " do prowadzenia postępowania , w tym do wydawania informacji".
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 09 sie 2022, 8:47

Szarak pisze:
09 sie 2022, 8:29
Macie prawo do takiej opinii ja jej nie podzielam.
zgadzam się, że prowadzenie postępowania to również wydanie wydanie rozstrzygnięcia w sprawie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 09 sie 2022, 8:52

a powiedzcie bo już zaczynam wątpić - ludzie chodzą pytają, kierownictwo ma inną opinie
jeśli jest 1 dom 1 piec oczywiście z węglem w deklaracji i mieszkają nie wiem rodzice i dorosły syn, który pracuje sam się utrzymuje to mogą wpłynąć dwa wnioski ?
kierownictwo twierdzi, że 1 piec 1 dodatek
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 09 sie 2022, 8:56

jasiak pisze:
09 sie 2022, 8:52
a powiedzcie bo już zaczynam wątpić - ludzie chodzą pytają, kierownictwo ma inną opinie
jeśli jest 1 dom 1 piec oczywiście z węglem w deklaracji i mieszkają nie wiem rodzice i dorosły syn, który pracuje sam się utrzymuje to mogą wpłynąć dwa wnioski ?
kierownictwo twierdzi, że 1 piec 1 dodatek
nie ma w ustawie niestety jasno wskazane, że jeden piec jedno gospodarstwo domowe, ustawodawca wprowadza niejako w tej kwestii uznanie administracyjne :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 09 sie 2022, 11:16

No właśnie to jest największy problem... I teraz pytanie czy robić to jak w osłonówce, że na jeden dom przypadało kilka gospodarstw, żeby to wszystko było spójne? Albo co w sytuacji, że jedna osoba jest właścicielem dwóch domów- w jednym mieszka właściciel w drugim jego rodzice, więc w drugim domu on wypełniajać deklarację zaznaczył, że adres jest inny(czyli, że tam nie mieszka) Wiem, że na taką deklarację węgla kupionego na pgg mu nie wydali, jak nie miał zaznaczone, że adres zamieszkania jest ten sam. A co tutaj? Albo mam wiele osób, które mieszkają w mieście a u nas w gminie mają dom i chcą składać wniosek na węgiel bo przyjeżdżają zimą i muszą palić. a jak im mówię, że według ustawy wnioski trzeba będzie składać w gminie w której suię mieszka to mówią, że oni mają dwa miejsca zamieszkania.... i co z takimi?
Gopsiara6
Stażysta
Od: 14 paź 2020, 12:07
Zajmuję się: ŚR/FA/CP

Napisano: 09 sie 2022, 11:30

Gopsiara6 pisze:
09 sie 2022, 11:16
No właśnie to jest największy problem... I teraz pytanie czy robić to jak w osłonówce, że na jeden dom przypadało kilka gospodarstw, żeby to wszystko było spójne? Albo co w sytuacji, że jedna osoba jest właścicielem dwóch domów- w jednym mieszka właściciel w drugim jego rodzice, więc w drugim domu on wypełniajać deklarację zaznaczył, że adres jest inny(czyli, że tam nie mieszka) Wiem, że na taką deklarację węgla kupionego na pgg mu nie wydali, jak nie miał zaznaczone, że adres zamieszkania jest ten sam. A co tutaj? Albo mam wiele osób, które mieszkają w mieście a u nas w gminie mają dom i chcą składać wniosek na węgiel bo przyjeżdżają zimą i muszą palić. a jak im mówię, że według ustawy wnioski trzeba będzie składać w gminie w której suię mieszka to mówią, że oni mają dwa miejsca zamieszkania.... i co z takimi?
Zgpodnie z kodeksem cywilnym można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 17 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x