Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 18 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 09 sie 2022, 11:37

A co z osobami zmieniającymi deklaracje właśnie w punkcie czy adres zamieszkania jest tożsamy z adresem budynku? Wtedy takim przyznawać? Albo we wniosku wpisze adres na terenie naszej gminy a w ceeb ma adres zamieszkania inny? Te przepisy są tak niedoprecyzowane, że szok. A ustawa już u prezydenta.
Bierzecie udział w jakichś szkoleniach? Mnie cały czas nurtuje definicja gospodarstwa domowego, jak to rozpatrywać.
Gopsiara6
Stażysta
Od: 14 paź 2020, 12:07
Zajmuję się: ŚR/FA/CP

Napisano: 09 sie 2022, 11:49

Może ministerstwo da jakieś wytyczne, jak przy osłonówce jak interpretować gospodarstwo domowe ( np jeden dom-może być kilka gospodarstw- u mnie w osłonówce było najwięcej 6 w jednym podwórku to by wychodziło teraz 18.000 zł- już się ludzie cieszą i już widzę radość koleżanki z kasy urzędu- bo u nas znaczna część to wypłaty gotówkowe :D ). To powinno być odgórnie jasno napisane.

Jak dla mnie jeden piec- jeden dodatek- w przeciwnym razie będą rozwody i separacje :lol:
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 09 sie 2022, 12:24

Gopsiara6 pisze:
09 sie 2022, 11:16
No właśnie to jest największy problem... I teraz pytanie czy robić to jak w osłonówce, że na jeden dom przypadało kilka gospodarstw, żeby to wszystko było spójne? Albo co w sytuacji, że jedna osoba jest właścicielem dwóch domów- w jednym mieszka właściciel w drugim jego rodzice, więc w drugim domu on wypełniajać deklarację zaznaczył, że adres jest inny(czyli, że tam nie mieszka) Wiem, że na taką deklarację węgla kupionego na pgg mu nie wydali, jak nie miał zaznaczone, że adres zamieszkania jest ten sam. A co tutaj? Albo mam wiele osób, które mieszkają w mieście a u nas w gminie mają dom i chcą składać wniosek na węgiel bo przyjeżdżają zimą i muszą palić. a jak im mówię, że według ustawy wnioski trzeba będzie składać w gminie w której suię mieszka to mówią, że oni mają dwa miejsca zamieszkania.... i co z takimi?
myślę, że w takim wypadku należałoby brać oświadczenie gdzie maja miejsce zamieszkania bo co "obrotniejsi" to obskoczą kilka gmin
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 09 sie 2022, 12:29

zocha1234 pisze:
09 sie 2022, 11:49
Może ministerstwo da jakieś wytyczne, jak przy osłonówce jak interpretować gospodarstwo domowe ( np jeden dom-może być kilka gospodarstw- u mnie w osłonówce było najwięcej 6 w jednym podwórku to by wychodziło teraz 18.000 zł- już się ludzie cieszą i już widzę radość koleżanki z kasy urzędu- bo u nas znaczna część to wypłaty gotówkowe :D ). To powinno być odgórnie jasno napisane.

Jak dla mnie jeden piec- jeden dodatek- w przeciwnym razie będą rozwody i separacje :lol:
To w osłonówce były jakieś wytyczne? Ja się nie zajmowałam osłonówką więc nie wiem za bardzo, wiem tylko, że w jednym domu mogło być kilka gospodarstw. To miejmy nadzieję, że tutaj też będą.
Gopsiara6
Stażysta

Napisano: 09 sie 2022, 12:37

Co myślicie tym szkoleniu - warto?

1. „Dodatek Węglowy – NOWE zadanie dla gmin:
kiedy?
komu przysługuje dodatek węglowy?
czy obywatele Ukrainy mają prawo do dodatku?
definicje gospodarstwa domowego
co to jest paliwo?
wniosek o dodatek;
kto pierwszy ten lepszy?
dodatek węglowy a regulowana cena węgla;
Polska dla Polaków? a dodatek węglowy dla kogo?
wysokość dodatku;
terminy rozpatrywania wniosków;
terminy wypłaty
weryfikacja wniosków w CBEEB;
upoważnienie do prowadzenia zadania;
robimy uchwały?
a może zmiana statutu?
RODO – dodatkowe upoważnienia;
decyzja czy informacja – powiadomienie klienta o przyznaniu dodatku;
odpowiednie stosowanie przepisów o świadczeniach rodzinnych;
co z naszym ulubionym KPA?
zadanie zlecone – a koszty obsługi?
co na te kwoty komornicy sądowi?
a może wystawimy ludziom PIT-y?
wpływ dodatku na świadczenia z pomocy społecznej;
zmiany w dodatku osłonowym.
2. TELEFONICZNY PANEL DYSKUSYJNY – 10 minut dla każdego uczestnika szkolenia!
termin konsultacji należy ustalić najpóźniej w kolejnym dniu roboczym od dnia realizacji szkolenia;
w celu ustalenia terminu konsultacji prosimy o kontakt telefoniczny: 797-240-556;
konsultacje nie umówione w terminie określonym powyżej PRZEPADAJĄ
z uwagi na duże zainteresowanie szkoleniem termin oczekiwania na konsultacje może ulec wydłużeniu
Gopsiara6
Stażysta

Napisano: 09 sie 2022, 12:38

Tak, na stronie ministerstwa klimatu były wytyczne dotyczące osłonówki. Co prawda było tam trochę baboli ( np, że stypendia nie liczymy do dochodu :roll: ) ale się później poprawiali- tak to jest jak się próbuje zepchnąć wszystko na świadczenia rodzinne i łączyć ze sobą nie pasujące elementy :D .
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 09 sie 2022, 13:06

To znalazłem w uzasadnieniu do ustawy - celu wydania aktu prawnego:
Dodatek węglowy wynosi 3000 złotych i jest on przyznawany jednorazowo. Co istotne, z uwagi na fakt, że dodatek węglowy powiązany jest z gospodarstwem domowym, w przypadku złożenia wniosku przez więcej niż jednego członka tego gospodarstwa przyznawany jest on temu z wnioskodawców, który złożył wniosek jako pierwszy. Zgodnie z przyjętym rozwiązaniem dodatek przysługuje gospodarstwu domowemu, gdy jego głównym źródłem ciepła jest jedno z tych, które zostały wskazane w ustawie. Oznacza to, że przysługuje ono każdemu z gospodarstw domowych, także w sytuacji gdy wspólnie korzystają z jednego źródła ciepła, np. w domach wielorodzinnych, wspólnotach, czy spółdzielniach mieszkaniowych.
AmiGor
Praktykant
Od: 30 kwie 2019, 9:50
Zajmuję się: ŚW/ŚR/CzP/DO

Napisano: 09 sie 2022, 13:46

AmiGor pisze:
09 sie 2022, 13:06
To znalazłem w uzasadnieniu do ustawy - celu wydania aktu prawnego:
Dodatek węglowy wynosi 3000 złotych i jest on przyznawany jednorazowo. Co istotne, z uwagi na fakt, że dodatek węglowy powiązany jest z gospodarstwem domowym, w przypadku złożenia wniosku przez więcej niż jednego członka tego gospodarstwa przyznawany jest on temu z wnioskodawców, który złożył wniosek jako pierwszy. Zgodnie z przyjętym rozwiązaniem dodatek przysługuje gospodarstwu domowemu, gdy jego głównym źródłem ciepła jest jedno z tych, które zostały wskazane w ustawie. Oznacza to, że przysługuje ono każdemu z gospodarstw domowych, także w sytuacji gdy wspólnie korzystają z jednego źródła ciepła, np. w domach wielorodzinnych, wspólnotach, czy spółdzielniach mieszkaniowych.
No to widzę tu duże pole do popisu wyobraźni naszych petentów :lol: .
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 09 sie 2022, 13:48

Jest już tekst ustawy z nieniesionymi zmianami.
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/Przeb ... sp?nr=2471
maksencjusz
Stażysta
Od: 19 gru 2018, 9:56
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 09 sie 2022, 14:06

A co z osobami które najprościej mówiąc piją, przecież jak on dostanie 3.000 zł to już po nim.
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 18 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x