Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 22 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 10 sie 2022, 12:06

zocha1234 pisze:
10 sie 2022, 11:58
jasiak pisze:
10 sie 2022, 10:41
Już wiele było kontroli i nic to nie dało, wszystko ładnie w papierach wygląda, jakiś dodatek rzucą w kwocie netto 500 zł, bo przecież to wogóle nie musi iść na wynagrodzenie. Szkoda, że o nas zapomnieli.
no to nie wiem co to za kontrole miałaś
kiedyś u nas to też kupowali, raczej co nie było kupione z kasy z rodzinnego - myślę, że każde biuro coś jeszcze ma za ''moją'' kasę :D rolety, biurka, krzesła, komputery, szafy, drukarki ahhh
ale przyjechał UW wydz finansowy i się skończyło , jestem gops to nawet rozliczenie poczty to listy są liczone ile gops ile ja, owszem na koniec roku jest zwiększenie budżetu, więc jest na już kasa wydawana, ale kupujemy to co mi jest potrzebne, w ilościach wiadomych
z osłonowym wiadomo kasa nie jest zwalająca z nóg jak przy DW, ale przed realizacją rozmawialiśmy jak to wszystko ma wyglądać, zapłacili oprogramowanie, kupili toner, papier, prowizje i reszta na wynagrodzenia idzie
Zazdroszczę, tak powinno to wyglądać. U nas niestety kasy brakuje stale- już od paru lat, musimy błagać gminę by dołożyła do wynagrodzenia mojego bo nie wystarcza z dotacji na cały etat.
[/quote]

ale ja jestem sama, nie wiem jak Ty, także jak kasy by nie dali - jakby brakowało, to nie wiem kto by to wszystko robił, teraz nowy okres zasiłkowy, ustawę podpiszą to będę rozmawiać, że chce od wniosku konkretną kasę ( rzucę stawkę za wniosek ), jak nie dadzą to niech sami robią, mam co robić, a za grosze to już pracowałam, choćby przy osłonowym, wynagrodzenie nieadekwatne do wykonanej pracy, ale wiem 2% od dotacji to bez szału, a gmina dokładać nie będzie do zleconych zadań
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 sie 2022, 12:13

Jak mamy traktować ludzi którzy np przy piecach kaflowych w osłonowym nie zaznaczali węgla a teraz będą składać na węglowy?
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
Andzia87
Awatar użytkownika
Referent
Od: 21 sty 2016, 15:23
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 10 sie 2022, 12:15

U nas to niezależnie od rodzaju źródła ogrzewania, ludzie na deklaracjach zaznaczali drewno / węgiel itd. Stąd też proszę ich, by po złożeniu deklaracji w Urzędzie Gminy przynieśli mi kserokopię deklaracji wraz z datą wpływu do tamtejszej jednostki.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 10 sie 2022, 12:39

ale ....
Trzon kuchenny / piecokuchnia / kuchnia węglowa
Piec kaflowy na paliwo stałe (węgiel, drewno, pellet lub
inny rodzaj biomasy)
Kominek / koza / ogrzewacz powietrza na paliwo stałe
(drewno, pellet lub inny rodzaj biomasy, węgiel)
i po to jest wniosek w którym strona określa czy głównym źródłem ogrzewania jest węgiel
po co dodatkowe dokumenty
jasiak
VIP

Napisano: 10 sie 2022, 12:39

Andzia87 pisze:
10 sie 2022, 12:13
Jak mamy traktować ludzi którzy np przy piecach kaflowych w osłonowym nie zaznaczali węgla a teraz będą składać na węglowy?
pewnie już byli zmienić deklaracje
jasiak
VIP

Napisano: 10 sie 2022, 12:41

Andzia87 pisze:
10 sie 2022, 12:13
no właśnie deklaracja nie wymaga zaznaczenia rodzaju paliwa przy źródłach innych niż kocioł na paliwo stałe
dastiditu
Stażysta
Od: 24 sty 2019, 12:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 10 sie 2022, 12:47

Marek1992 pisze:
10 sie 2022, 12:15
U nas to niezależnie od rodzaju źródła ogrzewania, ludzie na deklaracjach zaznaczali drewno / węgiel itd. Stąd też proszę ich, by po złożeniu deklaracji w Urzędzie Gminy przynieśli mi kserokopię deklaracji wraz z datą wpływu do tamtejszej jednostki.
Ale nawet jak nie zaznaczyli tam żadnego źródła ciepła to nie jest błąd, bo tabela dotycząca rodzaju paliw była do wypełnienia tylko w przypadku posiadania kotła na paliwo stałe, a nie pieca,trzonu, kozy itp.
U mnie też ludzie to nagminnie zaznaczali, co nie ma odwzorowania w systemie bo tam się nie da tego zaznaczyć w przypadku innych rodzajów źródła ciepła niż kocioł, więc to tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia czy zaznaczyli czy nie.
Gopsiara6
Stażysta
Od: 14 paź 2020, 12:07
Zajmuję się: ŚR/FA/CP

Napisano: 10 sie 2022, 12:47

"Należy zaznaczyć także w przypadku gdy ogrzewanie budynku realizowane jest przez lokalną sieć ciepłowniczą, obsługiwaną z kotła na paliwo stałe w rozumieniu art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym. W tym przypadku do wniosku należy załączyć oświadczenie właściciela lub zarządcy budynku o takim sposobie ogrzewania budynku zgodnie ze zgłoszeniem lub wpisem do centralnej ewidencji emisyjności budynków." - we wniosku

można przez to rozumieć, że osoby mieszkające w kamienicach, gdzie mają kotłownię z piecem na węgiel dostaną też ten dodatek?
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 10 sie 2022, 12:57

Gopsiara6 pisze:
10 sie 2022, 12:47
Ale nawet jak nie zaznaczyli tam żadnego źródła ciepła to nie jest błąd, bo tabela dotycząca rodzaju paliw była do wypełnienia tylko w przypadku posiadania kotła na paliwo stałe, a nie pieca,trzonu, kozy itp.
U mnie też ludzie to nagminnie zaznaczali, co nie ma odwzorowania w systemie bo tam się nie da tego zaznaczyć w przypadku innych rodzajów źródła ciepła niż kocioł, więc to tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia czy zaznaczyli czy nie.
Warunkiem przyznania DW jest potwierdzenie w CEEB, nie ma potwierdzenia, nie ma dodatku, proste.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 10 sie 2022, 13:36

Marek1992 pisze:
10 sie 2022, 12:57
Gopsiara6 pisze:
10 sie 2022, 12:47
Warunkiem przyznania DW jest potwierdzenie w CEEB, nie ma potwierdzenia, nie ma dodatku, proste.
Ale warunek jak najbardziej będzie spełniony, gdyż warunkiem jest uzyskanie wpisu lub zgłoszenia do CEEB głównego źródła ogrzewania a nie paliwa, bo o ile na deklaracji papierowej da się zaznaczyć paliwo, bo papier wszystko przyjmie, tak w systemie już się nie da zaznaczyć paliwa jak ktoś zaznaczył np piec kaflowy, czy kozę.
Gopsiara6
Stażysta
Od: 14 paź 2020, 12:07
Zajmuję się: ŚR/FA/CP

Strona 22 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x