Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 20 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 09 sie 2022, 15:19

:D ja tam chętnie przytulę 2 % od złożonego wniosku
Wiesiek Mops
Praktykant
Od: 27 wrz 2017, 11:55
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 09 sie 2022, 15:33

Wiesiek Mops pisze:
09 sie 2022, 15:05
maksencjusz pisze:
09 sie 2022, 13:48
Jest już tekst ustawy z nieniesionymi zmianami.
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/Przeb ... sp?nr=2471
to nie jest prawidłowy tekst ustawy...... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Przepraszam, to jednak jest prawidłowy tekst...prześledziłem z poprawkami senackimi zatwierdzonymi przez sejm....
Wiesiek Mops
Praktykant
Od: 27 wrz 2017, 11:55
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 10 sie 2022, 7:55

jasiak pisze:
09 sie 2022, 8:47
Szarak pisze:
09 sie 2022, 8:29
Macie prawo do takiej opinii ja jej nie podzielam.
zgadzam się, że prowadzenie postępowania to również wydanie wydanie rozstrzygnięcia w sprawie
nie do końca jest tak... osoby upowaznione tylko do prowadzenia postępowania nie składają oświadczenia majątkowego.
idąc waszym tokiem rozumowania każdy by musiał składać oświadczenie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 sie 2022, 8:06

ale informacja to nie decyzja administracyjna
decyzje w DO podpisywał kierownik i do tego miał upoważnienie, do wydawania informacji i decyzji administracyjnych
my mieliśmy do prowadzenia postępowania, w tym wydawania informacji
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 sie 2022, 8:23

owszem masz rację ja tylko zwracam uwagę na jedną rzecz

przyjmując, że "prowadzenie postępowania" to również wydawanie rozstrzygnięć (w tym decyzji bo jest ona standardowym rozstrzygnięciem post. adm.) to każde takie upoważnienie skutkuje koniecznością składania oświadczenia majątkowego.

Po drugie, np uosr ma wprost napisane że organ właściwy może upoważnić do prowadzenia postępowania a także do wydawania w tych sprawach decyzji.. Przyjmując wasz punkt widzenia zasada racjonalnego prawodawcy idzie się walić.... no ale z tym racjonalnym ustawodawcą to już od lat mam wątpliwości :lol:

więc wątpliwości są IMO uzasadnione
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 10 sie 2022, 8:35

@Tom ja wiem co nieco o oświadczeniach majątkowych, bo sam muszę je składać, gdyż podpisuje od czasu do czasu decyzje.
W poprzednich przepisach (500+,300+, DO bazujące na CP, które ma zapis odpowiednio) było wyszczególnione w przepisach upoważniających (...)do wydawania decyzji i do przesyłania/wydawania informacji. W DW ten przepis tego nie ma. Domniemywanie, że można ten przepis rozszerzyć na zwykłego pracownika/dyrektora OPS, do wydawania informacji/decyzji, jest dla mnie daleko idącą interpretacją. Dla mnie informacja jest niejako rozstrzygnięciem tylko w formie materialno-technicznej, bo cały czas jesteśmy w postępowaniu administracyjnym. Czynność ta może być zaskarżana do WSA. Ja nie twierdzę, że nie możemy prowadzić postępowań tylko mam wątpliwość czy faktycznie będzie podstawa do wydania informacji przez zwykłego pracownika skoro przepis ogranicza się tylko do prowadzenia postępowania. Wiadome jest, że wydając informację nie trzeba składać oświadczenia majątkowego ale przy decyzjach już tak. Załóżmy, że ktoś dostanie upoważnienie zgodnie z przepisem do prowadzenia postępowań, a resztę należy domniemywać. To czemu taki pracownik ma nie złożyć oświadczenia skoro nie ma określenia jasno czy wydaje informację czy decyzję. Są też rozbieżne stanowiska co do tego jak interpretować informacje odsyła do artykułu https://www.prawo.pl/kadry/informacja-z ... 16317.html .Ja mam tylko wątpliwości i jak napisałem nie neguje odmiennego stanowiska ale się z nim nie zgadzam. Nawet w gazecie prawnej jest podniesione, że jest to wątpliwa podstawa prawna. Odsyłam do artykułu https://serwisy.gazetaprawna.pl/energet ... wanie.html
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 sie 2022, 8:38

no ale ja właśnie zwracam na to samo uwagę i piszę, że twoje wątpliwości sa uzasadnione ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 10 sie 2022, 8:40

Wiesiek Mops pisze:
09 sie 2022, 15:19
:D ja tam chętnie przytulę 2 % od złożonego wniosku
Optymista :D. W ustawie nie ma niestety zapisu, że to ma iść na wynagrodzenie pracownika jak było np w Dobrym Starcie a szkoda bo duża kasa tu jest do zgarnięcią. Gdybyśmy dostawali pieniążki od wniosku to bym nawet mogła po godzinach zostawać ale znam naszą władzę i wiem jak "cenią" pracownika.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2022, 8:46 przez zocha1234, łącznie zmieniany 1 raz.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 10 sie 2022, 8:41

AAAA to ok. Źle zrozumiałem, mój błąd :roll:
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 sie 2022, 8:51

czyli dostając upoważnienie od szefa do prowadzenia postępowania - tylko taki zapis by był
to mam składać oświadczenie majątkowe ?
a zapis w upoważnieniu do prowadzenia postępowania w tym wydania informacji, a dla kierownika do prowadzenia postępowania, w tym wydania informacji i decyzji administracyjnych byłby pewnie niezgodny z ustawą ?
no upoważnienie jakieś musimy mieć
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 20 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x