Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 31 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 12 sie 2022, 8:38

OK ustawa już jest, ale rozporządzenie ws wzoru wniosku dalej nie ma pozycji.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 12 sie 2022, 8:41

Marek1992 pisze:
12 sie 2022, 8:38
OK ustawa już jest, ale rozporządzenie ws wzoru wniosku dalej nie ma pozycji.
Co zgodnie z kpa nie uprawnia cię do odomowy przyjęcia wniosku.
A jedynie po wydaniu rozporzadzenia ze wzorem wniosku musisz wezwać stronę do jego uzupełnienia na właściwym druku.

Oczywiście ja wszystkich będę prosił aby poczekali na wniosek i upowaznienia od burmistrza choć.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2022, 8:48

Domyślam się, że temat się pojawiał ale zgodnie z ustawą o tym śmiesznym węglowym - pojawia się " osobę fizyczną samotnie zamieszkującą i gospodarującą (gospodarstwo domowe jednoosobowe" czyli jak dla mnie nie ma możliwości naciągania jak w osłonowym, że prowadzę osobne gospodarstwo w jednym domu.

a jak wy uważacie?
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 12 sie 2022, 8:49

zielonypłatek pisze:
12 sie 2022, 8:29
andzia2017 pisze:
12 sie 2022, 8:26
a jeszcze takie pytania -
Rodzina mieszka w domku, rodzice, dziadkowie i dorosłe dziecko które ma swoją rodzinę.
Składając wcześniej wniosek o dodatek osłonowy wpisali wszystkich do składu rodziny - wypłacono 1 DO. (deklaracja CEEB oczywiście złozona przez jedną osobę)
Teraz składając wniosek o dodatek węglowy mogą złożyć tylko 1 wniosek ?(bo mamy przecież wiedzę, że tworzą jedno gosp. domowe)czy ew. 3 wnioski (bo 3 rodziny)
Jakie jest Wasze zdanie, jak podchodzicie do takiej sytuacji?
W tym przypadku, raczej 1 wniosek. Definicja jest taka sama w DO jak w DW.
Definicja nie jest taka sama jak dla mnie - wyrażenie kluczowe - samotnie zamieszkująca
maniekops
Stażysta

Napisano: 12 sie 2022, 8:51

Przez gospodarstwo domowe, o którym mowa w ust. 1, rozumie się:
1) osobę fizyczną samotnie zamieszkującą i gospodarującą (gospodarstwo domowe jednoosobowe) albo
2) osobę fizyczną oraz osoby z nią spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące (gospodarstwo domowe wieloosobowe)

Pogrubienie moje.
To jedno słowo psuje twoją piękną ideę. Ciekawy jestem co ministerstwo napisze w instrukcji do obsługi ustawy.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2022, 8:52

To ja mam pytanie, troszkę z innej beczki. Nieuchronnie zbliża się zapotrzebowanie środków :D
Wymyśliłem sobie, że wstępne szacunki zrobię na podstawie CEEB. I teraz dylemat:
- gdy w filtrowaniu wybieram sobie jedynie źródła ogrzewania, czyli piece na paliwa stałe, kominki, kozy, trzony kuchenne, piecokuchnie itp, mam około 2000 pozycji.
- ale gdy do filtrowania dołożę rodzaj stosowanego paliwa, czyli węgiel i paliwa węglopochodne, tych pozycji mam około 600.

Pytanie, który z tych sposobów będzie prawidłowy?
"You know what I think? It don't really matter what I think."
eldery
Stażysta
Od: 05 wrz 2017, 9:17
Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW

Napisano: 12 sie 2022, 8:55

zielonypłatek pisze:
12 sie 2022, 8:29
andzia2017 pisze:
12 sie 2022, 8:26
a jeszcze takie pytania -
Rodzina mieszka w domku, rodzice, dziadkowie i dorosłe dziecko które ma swoją rodzinę.
Składając wcześniej wniosek o dodatek osłonowy wpisali wszystkich do składu rodziny - wypłacono 1 DO. (deklaracja CEEB oczywiście złozona przez jedną osobę)
Teraz składając wniosek o dodatek węglowy mogą złożyć tylko 1 wniosek ?(bo mamy przecież wiedzę, że tworzą jedno gosp. domowe)czy ew. 3 wnioski (bo 3 rodziny)
Jakie jest Wasze zdanie, jak podchodzicie do takiej sytuacji?
W tym przypadku, raczej 1 wniosek. Definicja jest taka sama w DO jak w DW.
jak jeden wniosek ? przecież w ustawie o dodatku węglowym, nie ma możliwości weryfikacji składów rodziny np. w DO czy PS. w DO było odesłanie do PS, w węglowym nic na ten temat nie ma
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 12 sie 2022, 8:56

to jest z tego forum
To znalazłem w uzasadnieniu do ustawy - celu wydania aktu prawnego:
Dodatek węglowy wynosi 3000 złotych i jest on przyznawany jednorazowo. Co istotne, z uwagi na fakt, że dodatek węglowy powiązany jest z gospodarstwem domowym, w przypadku złożenia wniosku przez więcej niż jednego członka tego gospodarstwa przyznawany jest on temu z wnioskodawców, który złożył wniosek jako pierwszy. Zgodnie z przyjętym rozwiązaniem dodatek przysługuje gospodarstwu domowemu, gdy jego głównym źródłem ciepła jest jedno z tych, które zostały wskazane w ustawie. Oznacza to, że przysługuje ono każdemu z gospodarstw domowych, także w sytuacji gdy wspólnie korzystają z jednego źródła ciepła, np. w domach wielorodzinnych, wspólnotach, czy spółdzielniach mieszkaniowych.
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 12 sie 2022, 8:57

Raa pisze:
12 sie 2022, 8:51
1) osobę fizyczną samotnie zamieszkującą i gospodarującą (gospodarstwo domowe jednoosobowe) albo
2) osobę fizyczną oraz osoby z nią spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące (gospodarstwo domowe wieloosobowe)

Pogrubienie moje.
To jedno słowo psuje twoją piękną ideę. Ciekawy jestem co ministerstwo napisze w instrukcji do obsługi ustawy.
Musi być samotnie zamieszkująca do DW więc np: rodzina z dziećmi na górze a teściowa sama na dole to jest samotnie zamieszkująca czy też nie?
maniekops
Stażysta

Napisano: 12 sie 2022, 9:11

maniekops pisze:
12 sie 2022, 8:57
Raa pisze:
12 sie 2022, 8:51

Pogrubienie moje.
Musi być samotnie zamieszkująca do DW więc np: rodzina z dziećmi na górze a teściowa sama na dole to jest samotnie zamieszkująca czy też nie?
Kończąc temat jeżeli chodzi o skład rodziny to art. 2 ust. 2 ustawy o DW = art 2 ust. 14 w związku art. 411 ust. 10j ustawy – Prawo ochrony środowiska
DEFINICJE GOSPODARSTWA DOMOWEGO JEDNOOSOBOWEGO I WIELOOSOBOWEGO W DW JEST TAKI SAM JAK W DO, po prostu w Kopciuch+ definicja zawarta jest w samej ustawie, a w DO jest odesłanie do Czystego Powietrza, a tak naprawdę do definicji z ustawy o pomocy społecznej
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Strona 31 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x