dobre sobie
a który artykuł w ustawie o tym mówi ?
Podbijam pytanie. Ja mam mnóstwa takich sytuacji. Budynek wielorodzinny i każdy ma swój piec. Co w takiej sytuacji?maksencjusz pisze: ↑17 sie 2022, 10:36A zauważyliście jak dziurawe jest oświadczenie w części I 4 wniosku? Osoba mieszkająca w budynku wielorodzinnym, która ma indywidualne źródło ciepła nie może zaznaczyć żadnej opcji, chociaż zgodnie z ustawą ma prawo do dodatku.
Aniaa86 pisze: ↑17 sie 2022, 10:50Podbijam pytanie. Ja mam mnóstwa takich sytuacji. Budynek wielorodzinny i każdy ma swój piec. Co w takiej sytuacji?maksencjusz pisze: ↑17 sie 2022, 10:36A zauważyliście jak dziurawe jest oświadczenie w części I 4 wniosku? Osoba mieszkająca w budynku wielorodzinnym, która ma indywidualne źródło ciepła nie może zaznaczyć żadnej opcji, chociaż zgodnie z ustawą ma prawo do dodatku.
Rozumiem, ale co ma we wniosku zaznaczyć osoba, która mieszka w budynku wielorodzinnym i jest kilka źródeł ogrzewania? Żadna z odpowiedzi we wniosku nie pasuje.Raa pisze: ↑17 sie 2022, 10:50Aniaa86 pisze: ↑17 sie 2022, 10:50Podbijam pytanie. Ja mam mnóstwa takich sytuacji. Budynek wielorodzinny i każdy ma swój piec. Co w takiej sytuacji?maksencjusz pisze: ↑17 sie 2022, 10:36A zauważyliście jak dziurawe jest oświadczenie w części I 4 wniosku? Osoba mieszkająca w budynku wielorodzinnym, która ma indywidualne źródło ciepła nie może zaznaczyć żadnej opcji, chociaż zgodnie z ustawą ma prawo do dodatku.
Dodatek węglowy przysługuje osobom fizycznym, które prowadzą gospodarstwa domowe ogrzewane piecami węglowymi. Do takich źródeł ogrzewania należą również m.in. piece kaflowe spotykane w domach wielorodzinnych nieposiadających centralnego ogrzewania. W takim wypadku, jeśli gospodarstwo domowe posiada indywidualne źródło ogrzewania na węgiel, przysługuje mu dodatek węglowy.
Dodatek węglowy przysługuje również mieszkańcom budynków wielorodzinnych, którzy kupują opał do kotłowni w ramach wspólnoty mieszkaniowej. Wówczas każde gospodarstwo domowe powinno indywidualnie wystąpić o dodatek węglowy. Jeśli kotłownię w budynku obsługuje podmiot zewnętrzny/przedsiębiorstwo, takiemu podmiotowi zewnętrznemu/przedsiębiorstwu dodatek węglowy nie przysługuje.
Ważne! Dodatek węglowy jest przyznawany jako bezpośrednie wsparcie dla gospodarstw domowych, nie dla przedsiębiorstw.
https://www.gov.pl/web/klimat/pytania-i ... ek-weglowy