gopsbasia pisze: ↑26 lip 2022, 11:43
Jestem tego samego zdania. Jeden piec jeden dodatek. Jeszcze byłabym za tym żeby to był zwrot za faktycznie poniesione koszty zakupu tego wyngla czy innego brykietu
No ale czy właśnie tak nie ma. Art. 2 ust. 4 projektu
"W przypadku gdy wniosek o wypłatę dodatku węglowego dla gospodarstwa
domowego wieloosobowego złożyła więcej niż jedna osoba, dodatek ten przyznawany jest
wnioskodawcy, który złożył taki wniosek jako pierwszy".
Ja to rozumiem właśnie tak, jeden piec, jedna deklaracja więc dostanie ten kto pierwszy przyjdzie i złoży. Swoją drogą będą to ciekawe sytuacje, chyba przy składaniu wniosku dobrze byłoby zapisywać nie tylko datę ale i godz.
Inna sprawa, tak czytam, czytam i wychodzi, że mieszkającym w blokach gdzie jest kotłownia to się nie będzie należało. Bo oni ani nie składają deklaracji o ogrzewaniu lokalu ani też sami węgla nie kupują. Nie mogę się doszukać podobnego przepisu jaki był w tej ustawie o stałej cenie węgla, tam było art. 2 ust. 3 "W przypadku gospodarstw domowych, o których mowa w ust. 1, w budynkach wielolokalowych, których wspólnym źródłem ogrzewania jest źródło ciepła, o którym mowa w ust. 2, uprawnienie do zakupu paliwa stałego w ilości, o której mowa w ust. 4, i po cenie, o której mowa w ust. 1, przysługuje wspólnocie mieszkaniowej albo spółdzielni mieszkaniowej".
Czy dobrze myślę? Jak ktoś złoży a mieszka w bloku i ma kotłownię to sory ale odmowa. Wiem, że to jeszcze projekt ale podejrzewam, że w ramach oszczędności mogą to tak zostawić a na odmowę trzeba decyzje wydawać bo nie ma opcji, że u mnie blokersi odpuszczą sobie składanie wniosku.