Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 9 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 26 lip 2022, 10:46

wężykiem, wężykiem... 8-) :P ;)
AmiGor
Praktykant
Od: 30 kwie 2019, 9:50
Zajmuję się: ŚW/ŚR/CzP/DO

Napisano: 26 lip 2022, 10:51

A mam pytanie, co myslicie, mieszkaja w jednym domu 3 rodziny,ogrzewają się jednym piecem ( dziadki, rodzicie, i jeszcze dziecko ze swoja rodziną) , i co teraz czy każdy może wziąć 3 tys ? czy tylko ten co pierwszy..Każdy prowadzi odrębne gospodarstwo domowe, czyli są 3 gospodarstwa domowe ...nie jedno gospodarstwo domowe??/
gość315
Stażysta
Od: 29 mar 2022, 9:43
Zajmuję się: fa

Napisano: 26 lip 2022, 11:00

będziemy teraz ponownie rozkminiać to wszystko co było rozkminiane przy osłonowym? na dzień dzisiejszy to kopia osłonowego bez dochodu....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lip 2022, 11:00

Według tego, co czytałam chyba w uzasadnieniu do ustawy może się ubiegać każde z gospodarstw domowych...choćby mieszkało ich 10 w jednym domu i ogrzewali się 1 piecem
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 26 lip 2022, 11:26

gopsbasia pisze:
26 lip 2022, 11:00
Według tego, co czytałam chyba w uzasadnieniu do ustawy może się ubiegać każde z gospodarstw domowych...choćby mieszkało ich 10 w jednym domu i ogrzewali się 1 piecem
Dla mnie to jest chore... teraz wszyscy będą się oddzielać.. powinien być 1 dodatek na 1 piec
tak samo będą poprawiać deklaracje i wszyscy będą palić węglem...
karrina
Referent
Od: 13 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 26 lip 2022, 11:43

Jestem tego samego zdania. Jeden piec jeden dodatek. Jeszcze byłabym za tym żeby to był zwrot za faktycznie poniesione koszty zakupu tego wyngla czy innego brykietu
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 27 lip 2022, 8:02

gopsbasia pisze:
26 lip 2022, 11:43
Jestem tego samego zdania. Jeden piec jeden dodatek. Jeszcze byłabym za tym żeby to był zwrot za faktycznie poniesione koszty zakupu tego wyngla czy innego brykietu
No ale czy właśnie tak nie ma. Art. 2 ust. 4 projektu
"W przypadku gdy wniosek o wypłatę dodatku węglowego dla gospodarstwa
domowego wieloosobowego złożyła więcej niż jedna osoba, dodatek ten przyznawany jest
wnioskodawcy, który złożył taki wniosek jako pierwszy".

Ja to rozumiem właśnie tak, jeden piec, jedna deklaracja więc dostanie ten kto pierwszy przyjdzie i złoży. Swoją drogą będą to ciekawe sytuacje, chyba przy składaniu wniosku dobrze byłoby zapisywać nie tylko datę ale i godz.

Inna sprawa, tak czytam, czytam i wychodzi, że mieszkającym w blokach gdzie jest kotłownia to się nie będzie należało. Bo oni ani nie składają deklaracji o ogrzewaniu lokalu ani też sami węgla nie kupują. Nie mogę się doszukać podobnego przepisu jaki był w tej ustawie o stałej cenie węgla, tam było art. 2 ust. 3 "W przypadku gospodarstw domowych, o których mowa w ust. 1, w budynkach wielolokalowych, których wspólnym źródłem ogrzewania jest źródło ciepła, o którym mowa w ust. 2, uprawnienie do zakupu paliwa stałego w ilości, o której mowa w ust. 4, i po cenie, o której mowa w ust. 1, przysługuje wspólnocie mieszkaniowej albo spółdzielni mieszkaniowej".

Czy dobrze myślę? Jak ktoś złoży a mieszka w bloku i ma kotłownię to sory ale odmowa. Wiem, że to jeszcze projekt ale podejrzewam, że w ramach oszczędności mogą to tak zostawić a na odmowę trzeba decyzje wydawać bo nie ma opcji, że u mnie blokersi odpuszczą sobie składanie wniosku.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 27 lip 2022, 8:54

"No ale czy właśnie tak nie ma. Art. 2 ust. 4 projektu
"W przypadku gdy wniosek o wypłatę dodatku węglowego dla gospodarstwa
domowego wieloosobowego złożyła więcej niż jedna osoba, dodatek ten przyznawany jest
wnioskodawcy, który złożył taki wniosek jako pierwszy".

Ja to rozumiem właśnie tak, jeden piec, jedna deklaracja więc dostanie ten kto pierwszy przyjdzie i złoży. Swoją drogą będą to ciekawe sytuacje, chyba przy składaniu wniosku dobrze byłoby zapisywać nie tylko datę ale i godz."
Dokładnie taki sam zapis jak w dodatku osłonowym. Tez dawaliscie podwyższone tylko jednej rodzinie na jeden piec? JAk weryfikowaliście czy juz ktos z tego adresu nie złożył wniosku? Jak jakas osoba nie była podana w zadnym składzie gosp domowego to jak uzasadnialiście ze nie moze złożyc wniosku/dostac dodatku?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 lip 2022, 9:09

TO jest z uzasadnienia do projektu ustawy:
Dodatek węglowy wynosi 3000 złotych i jest on przyznawany jednorazowo. Co istotne,
z uwagi na fakt, że dodatek węglowy powiązany jest z gospodarstwem domowym, w przypadku
złożenia wniosku przez więcej niż jednego członka tego gospodarstwa przyznawany jest on
temu z wnioskodawców, który złożył wniosek jako pierwszy. Zgodnie z przyjętym
rozwiązaniem dodatek przysługuje gospodarstwu domowemu, gdy jego głównym źródłem
ciepła jest jedno z tych, które zostały wskazane w ustawie. Oznacza to, że przysługuje ono
każdemu z gospodarstw domowych, także w sytuacji gdy wspólnie korzystają z jednego źródła
ciepła, np. w domach wielorodzinnych, wspólnotach, czy spółdzielniach mieszkaniowych.
basia17111
Stażysta
Od: 23 paź 2015, 20:04
Zajmuję się: FA,DM,DE

Napisano: 27 lip 2022, 9:15

to jeszcze niech to z uzasadnienia wrzucą do ustawy i będzie po sprawie, jak nie to no sory ale ja nie widzę możliwości przyznania ludziom w bloku tego dodatku - osłonowe też im dawaliście podwyżsszone? no chyba nie
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 9 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem