Też zauważyłam ten paradoks.Teraz nagle rozmnożą się gospodarstwa domowe.Moim zdaniem powinien być jeden dodatek na jeden piec/punkt grzewczy a nie na gospodarstwo.Przepisali żywcem z dodatku osłonowego niewiele myśląc.A my teraz będziemy handryczyć się z potencjalnymi cwaniakami, co to oświadczą że właśnie od wczoraj prowadzi osobne gospodarstwo z żoną.A z drugiej strony nie dziwię się ludziom, gdyż te 3000zł nie starczy nawet na tonę węgla, a ustawa jest tak skonstruowana, że tylko korzystać.Jest też niesprawiedliwa, bo ogrzewanie gazem też generuje ogromne koszty.kalina.malina pisze: ↑22 lip 2022, 15:28A jakby sie tak od nowa przyjrzeć definicji gosp jednoosobowego, ze to osoba samotnie ZAMIESZKUJĄCA i gospodarująca to gdzie umieścić tych wszystkich co mieszkają z kimś ale nie żyją w faktycznym związku i nie gospodarują wspólnie? Nie mogą te osoby same złożyć wniosków? Wiem ze przy osłonach ta sama def ale jakoś tak od nowa się pojawia pytanie jak to rozumieć bo już słychać komentarze ze tak nie może być i ze te 3 tysie to na jeden dom/piec/wpis do ceeb. Teraz co, masowy wysyp dodatkowych zgłoszeń do ceeb pod tymi samymi adresami tych samych piecy aby tylko miec dowód ze sie złozyło deklaracje (nie waznae ze juz piata pod tym adresem), wazne ze na moje nazwisko wiec 3 tysie dla mnie? Nie widze tego. Przy osłonach to było 400/500 zł wiec niewiele ale 3 tys to juz sporo.