Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 90 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 01 wrz 2022, 8:56

po przeczytaniu tego "Jednocześnie wiceminister zaapelowała do samorządów o wstrzymanie się z rozpatrywaniem wniosków " tego "Chcemy doprecyzować, że pod jednym adresem zamieszkuje jedno gospodarstwo domowe, tak aby tych wniosków 4-osobowych rodzin, gdzie cztery oddzielne wnioski składały jednoosobowe gospodarstwa domowe nie składały." oraz informacji rzecznika rządu z wczorajszego briefingu, że osobne gospodarstwa domowe np w domu typu bliźniak pozostaną. Zaczyna mi się to układać w całość i uważam że będzie na grubo.
1. Wnioski już rozpatrzone do wypłaty.
2. zapisany w ustawie obowiązek sprawdzenia w PESEL + śmieci + CBB + minister finansów jeśli gdziekolwiek wyjdzie niezgodność wezwanie do wyjaśnień
3. Tu się zacznie cyrk bo za chwile na grupach zacznie się doradztwo co wcisnąć urzędnikowi na rozmowie (przesłuchaniu) żeby prawo do dodatku zachować.
4. Straszenie w pismach dyscypliną finansową realizatorów
5. Opowieści w TV że my zrobiliśmy dobrze a złośliwcy z samorządów was załatwili. I trzeba by się tej grupie dyletantów przyjrzeć jak wcześniej sędziom
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 01 wrz 2022, 9:04

Witam! Tak czytam i nie wierze. Co z tymi wnioskami co już zrobiłam, bo kierownik karze robić? Rozpatrywać od nowa? I czy wy się wstrzymaliście z rozpatrywaniem czy jednak robicie?
Marta833
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 14:06
Zajmuję się: AR

Napisano: 01 wrz 2022, 9:41

my nie robiliśmy, bo naw planu na wypłaty nie dostaliśmy
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 01 wrz 2022, 10:20

linek pisze:
01 wrz 2022, 8:56
po przeczytaniu tego "Jednocześnie wiceminister zaapelowała do samorządów o wstrzymanie się z rozpatrywaniem wniosków " tego "Chcemy doprecyzować, że pod jednym adresem zamieszkuje jedno gospodarstwo domowe, tak aby tych wniosków 4-osobowych rodzin, gdzie cztery oddzielne wnioski składały jednoosobowe gospodarstwa domowe nie składały." oraz informacji rzecznika rządu z wczorajszego briefingu, że osobne gospodarstwa domowe np w domu typu bliźniak pozostaną. Zaczyna mi się to układać w całość i uważam że będzie na grubo.
2. zapisany w ustawie obowiązek sprawdzenia w PESEL + śmieci + CBB + minister finansów jeśli gdziekolwiek wyjdzie niezgodność wezwanie do wyjaśnień
3. Tu się zacznie cyrk bo za chwile na grupach zacznie się doradztwo co wcisnąć urzędnikowi na rozmowie (przesłuchaniu) żeby prawo do dodatku zachować.
5. Opowieści w TV że my zrobiliśmy dobrze a złośliwcy z samorządów was załatwili. I trzeba by się tej grupie dyletantów przyjrzeć jak wcześniej sędziom
A pani minister nie wie, że w deklaracji na śmieci wpisuje się liczbę osób zamieszkujących daną nieruchomość? A nie liczbę osób w gospodarstwach domowych? A jak gospodarstwa zgodne z dodatkiem osłonowym to co? Kazać im wspólnie gospodarować? Ministerstwo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.
urzędnik20
Stażysta
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 01 wrz 2022, 10:35

urzędnik20 pisze: A pani minister nie wie, że w deklaracji na śmieci wpisuje się liczbę osób zamieszkujących daną nieruchomość? A nie liczbę osób w gospodarstwach domowych? A jak gospodarstwa zgodne z dodatkiem osłonowym to co? Kazać im wspólnie gospodarować? Ministerstwo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.
---- tylko częściowo masz rację ---
mam wnioski gdzie kobita mieszka i bierze rodzinne w gminie obok ale tam ma piec na gaz więc wykminiła sobie, że w "naszej gminie" ma babcie, babcia ma piec węglowy więc ciach dwa wnioski do mnie
wniosek A) babcia z dziadkiem,
wniosek B) fikcyjne zamieszkująca rodzina

To nie powiesz, że nie prosi się o weryfikację "w śmieciach"
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 01 wrz 2022, 10:47

linek pisze:
01 wrz 2022, 8:56
Oni już chyba nie wiedzą jak wybrnąć, więc chcą pogrążyć pracowników rozpatrujących wnioski. Zabudowa bliźniacza wyklucza domy jednorodzinne gdzie zamieszkuje 3 właścicieli, każdy posiada własny kocioł, jak rozpatrywać takie wnioski ? Deklaracje śmieciowe też nijak się mają do składu gospodarstwa, taką deklarację może złożyć każdy z osobna jak zamieszkuje bądź właściciel domu. Niech uściślą czy to dodatek do numeru domu, kotła czy gospodarstwa ?
batyflay
Stażysta
Od: 30 sie 2022, 15:58
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 01 wrz 2022, 11:00

Cyt. "Oni już chyba nie wiedzą jak wybrnąć, więc chcą pogrążyć pracowników rozpatrujących wnioski. Zabudowa bliźniacza wyklucza domy jednorodzinne gdzie zamieszkuje 3 właścicieli, każdy posiada własny kocioł, jak rozpatrywać takie wnioski ? Deklaracje śmieciowe też nijak się mają do składu gospodarstwa, taką deklarację może złożyć każdy z osobna jak zamieszkuje bądź właściciel domu. Niech uściślą czy to dodatek do numeru domu, kotła czy gospodarstwa ?"

Przecież można było nie na adres zamieszkania lecz na deklarację i w ten sposób gdy jest dom bliżniak i mieszkają w nim dwie rodziny i każdy właściciel swojej części zgłosił piec do CEEB to by dostały dwie rodziny po 3 000 zł.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 01 wrz 2022, 11:13

W deklaracji zaznaczone jest, że jest kominek/koza/ogrzewacz powietrza na paliwo stałe liczba 1, ale nie ma zaznaczonej liczby eksploatowanych np 1. Co w takiej sytuacji? Czy deklaracja jest dobrze wypełniona? Bo moim zdaniem to wygląda tak jakby było coś zainstalowane i nieużywane
Marzeneria
Stażysta
Od: 28 wrz 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2022, 11:24

Marzeneria pisze:
01 wrz 2022, 11:13
W deklaracji zaznaczone jest, że jest kominek/koza/ogrzewacz powietrza na paliwo stałe liczba 1, ale nie ma zaznaczonej liczby eksploatowanych np 1. Co w takiej sytuacji? Czy deklaracja jest dobrze wypełniona? Bo moim zdaniem to wygląda tak jakby było coś zainstalowane i nieużywane
Myślę podobnie. Dodatkowo często w tych przypadkach nie jest również wskazana funkcja "ogrzewanie". Wg mojego stanu świadomości na dziś to się kwalifikuje do wezwania.
maksencjusz
Stażysta
Od: 19 gru 2018, 9:56
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 01 wrz 2022, 11:41

mam wnioski gdzie kobita mieszka i bierze rodzinne w gminie obok ale tam ma piec na gaz więc wykminiła sobie, że w "naszej gminie" ma babcie, babcia ma piec węglowy więc ciach dwa wnioski do mnie

To nie powiesz, że nie prosi się o weryfikację "w śmieciach"[/quote]
linek pisze:
01 wrz 2022, 10:35
urzędnik20 pisze: A pani minister nie wie, że w deklaracji na śmieci wpisuje się liczbę osób zamieszkujących daną nieruchomość? A nie liczbę osób w gospodarstwach domowych? A jak gospodarstwa zgodne z dodatkiem osłonowym to co? Kazać im wspólnie gospodarować? Ministerstwo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.

To nie powiesz, że nie prosi się o weryfikację "w śmieciach"
Tak, ale można tylko sprawdzić ile osób faktycznie mieszka pod danym numerem. Deklaracji śmieciowych nie składa się od gospodarstw. Czy ktoś chce doprowadzić do kolejnych szopek typu dzielenia deklaracji ? reasumując to w blokach jest jedna deklaracja śmieciowa i przelicza się na litry zużytych odpadów, nikt nie ma "swojego" kosza i osobnej deklaracji :mrgreen:
batyflay
Stażysta
Od: 30 sie 2022, 15:58
Zajmuję się: ŚW

Strona 90 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x