Nowy dom <-------------> brak wyplaty :-( - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 paź 2022, 17:28

wybudowalem nowy budynek mieszkalny, wprowadzilem sie mieszkam juz od nowego roku (2022). nadalem budynkowi numer i zglosilem piec na wegiel poczatkiem wrzesnia. dzis dostalem z mops informacje ze mam piec zgloszony po 11 sierpnia 22'. dlaczego tak jest? czy pracownik moze stwierdzic przyjezdzajac na miejsce ze mieszkamy w tym domu i jest w nim piec na ekogroszek ? jak przekonac mops do wyplaty weglowego? czy zdjecia domu i pieca są dobrym pomyslem ? mam 7 dni na zebranie materiałów do tej sprawy
nowyuzytkownik
Praktykant
Od: 19 paź 2022, 17:18
Zajmuję się: nowy użytkownik

Napisano: 19 paź 2022, 17:50

kolega z ulicy mowił ze byl w urzedzie i pisal ze to nowe zrodlo ogrzewania i dlatego go tak poozno zglosil bo teaz go dopier włączył. czy ja też mogę napisać takie zawiadomienie o uztkowaniu pieca teraz dopiero ?
nowyuzytkownik
Praktykant

Napisano: 19 paź 2022, 17:52

chcialbym chociaz z tego skorzystac bo ten wniosek co jest od dochodu mi nie przysluguje bo bylem poza granicami kraju w tamtym roku (zeby zarobic na wykonczenie domu) i mam za duze dochody mimo ze teraz jestem na bezrobotnym bez prawa do swiadczen pienieznych.
nowyuzytkownik
Praktykant

Napisano: 19 paź 2022, 18:38

prawnicy pomozcie
nowyuzytkownik
Praktykant

Napisano: 19 paź 2022, 19:17

Jednocześnie w przypadku zgłoszenia po 11 sierpnia 2022 r. nowej deklaracji CEEB ze źródłem zgłaszanym po raz pierwszy (np. w nowo wybudowanym budynku bądź w przypadku nowego źródła w już istniejącym budynku) i wskazanie tego źródła we wniosku o wypłatę dodatku węglowego – świadczenie to może być przyznane.
znalazlem to na tej stronie czy to jest aktualne ?
nowyuzytkownik
Praktykant

Napisano: 20 paź 2022, 7:19

Jeszcze jest taki zapis:
Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków, zwana potocznie CEEB, została powołana w celu określenia ilości i form ogrzewania budynków w Polsce. Ma być wsparciem dla rozwoju polityki niskoemisyjnej i walki ze smogiem. Termin zgłoszenia istniejącego budynku do ewidencji upływa 30 czerwca 2022 roku. O obowiązku pamiętać powinni właściciele i zarządcy budynków, w których znajduje się źródło ciepła lub spalania paliw. W przypadku zainstalowania nowych urządzeń, konieczne jest zgłoszenie ich do bazy w ciągu 14 dni.

Za brak przekazania deklaracji do 30 czerwca 2022 grozi grzywna od 500 zł do 5 000 złotych.

U mnie idzie mnóstwo odwołań do SKO od spóźnialskich więc się zobaczy jaka będzie linia. Można próbować.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2022, 7:22

jak nie znaznaczyłeś w deklaracji, że to nowe źródło to doopa zbita... możesz próbować poprawić / złożyć nową deklarację nowouruchomionego kotła w urzędzie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 paź 2022, 8:38

ale ja zaznaczylem to ze to nowy piec i nowy budnek ten krzyzyk zaznaczylem na samej gorze w deklaracji.
nowyuzytkownik
Praktykant

Napisano: 20 paź 2022, 8:52

a to nie mam bladego pojęcia czemu chcą odmawiać...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 paź 2022, 9:09

nowyuzytkownik pisze:
19 paź 2022, 17:28
wybudowalem nowy budynek mieszkalny, wprowadzilem sie mieszkam juz od nowego roku (2022). nadalem budynkowi numer i zglosilem piec na wegiel poczatkiem wrzesnia. dzis dostalem z mops informacje ze mam piec zgloszony po 11 sierpnia 22'. dlaczego tak jest? czy pracownik moze stwierdzic przyjezdzajac na miejsce ze mieszkamy w tym domu i jest w nim piec na ekogroszek ? jak przekonac mops do wyplaty weglowego? czy zdjecia domu i pieca są dobrym pomyslem ? mam 7 dni na zebranie materiałów do tej sprawy
Powinien Pan wykazać czy zgłosił Pan piec zgodnie z art. Art. 27g. [Deklaracja o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw]
1. Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej "deklaracją", w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw.
Mag33
Stażysta
Od: 21 cze 2017, 9:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x