Witam, czy od 1 stycznia będziecie obowiązkowo potrącać składkę zdrowotną od wynagrodzenia dla członków komisji alkoholowej zgodnie z nowym ładem? Bo do tej pory potrącałam tylko podatek.
dostałam odpowiedź na zapytanie w tej kwestii z ZUS :
" jeśli są to osoby, których przychody są zaliczane do źródła przychodów , o których mowa w art. 13,pkt7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czyli osoby które niezależnie od sposobu ich powołania ,należą do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych - to podlegają oni ubezpieczeniu zdrowotnemu z tego tytułu od 1 stycznia 2022r.
Zgłoszenia należy dokonać za formularzu ZZA kodem 2250XX"
treść pkt 6 i 7 art 13 ustawy o pdof : 6)
przychody osób, którym organ władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, sąd lub prokurator, na podstawie właściwych przepisów, zlecił wykonanie określonych czynności, a zwłaszcza przychody biegłych w postępowaniu sądowym, dochodzeniowym i administracyjnym oraz płatników, z zastrzeżeniem art. 14 ust. 2 pkt 10, i inkasentów należności publicznoprawnych, a także przychody z tytułu udziału w komisjach powoływanych przez organy władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 9; 7)
przychody otrzymywane przez osoby, niezależnie od sposobu ich powoływania, należące do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych;
7a)
przychody otrzymywane przez członków Rady Mediów Narodowych;
Mimo wcześniejszej odpowiedzi z ZUS skłaniam się chyba bardziej do zakwalifikowania GKRPAiN do pktu 6 ???? i nie zgłaszania członków komisji do ubezpieczenia zdrowotnego
Mam pytanie, bo już zgłupiałam.
Koszty uzyskania przychodu przy wynagrodzeniu członka komisji alkoholowej to stała kwota 250/300zł czy 20%?
Bardzo proszę o odpowiedź