Czy zbieracie od swoich pracowników oświadczenia na druku Pit 2.Jestem początkująca i nie wiem, czy sugerować zaniechanie ulgi, czy niech każdy sam decyduje. Mam obawy jak będzie przy rozliczeniu rocznym- pretensje? Proszę o opinie
Jak podobnie jak lulu123 jednak mam pytanie i wątpliwość czy nowe rozporządzenie z dnia 08.01 obligatoryjne dotyczy wszystkich czy ci co mają wypłatę wynagrodzenia pod koniec miesiąca już nie obowiązują czy może jak ktoś złożył wniosku o niestosowanie ulgi dla klasy średniej nie stosujemy nowego rozporządzenia ? Już głupia jestem sama nie wiem ?? Pomoże ktoś ??
Ulga dla klasy średniej to nic w porównaniu do tego rozporządzenia z 7.01.2022 r.... tak mamy liczyć wynagrodzennie po nowemu i staremy, żeby wyliczyć różnicę.
I jeszcze różnicę zapisywać sobie, żeby w razie odwrotnej sytuacji potrącić zaległy podatek. A jeśli nie będzie z czego potrącić to pracownik i tak dopłaci tą różnicę w rocznym rozliczeniu... To jest chore, jak to technicznie robić? Jestem sama na stanowisku księgowej, płacowym, ZUSu, płatnika itd. Czy naprawdę nie mamy co robić na tym stanowisku? Wiem, że takich osób jak ja jest wiele, co muszą ogarniać wszystko. Przepraszam, za wylewny wpis, ale mam wszystkiego dosyć
z tego co ja zrozumiałam z webinaru z dnia 13.01, to jeśli ktoś wycofa pita 2 lub go nie złożył to może złożyć wniosek o niestosowanie zapisów rozporządzenia, resztę trzeba porównywać do kwoty 12800,00. z kolei jak analizuję swoje wynagrodzenia, to wycofanie pit 2 obniża wypłatę o 425 zł, a to sporo, kiedy składki zdrowotnej już nie odliczymy z podatku i przy obecnych cenach...