nowy okres zasiłkowy
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nowy okres zasiłkowy
jestem sama na świadczeniach rodzinnych i chciałabym wyrobić się z okresem zasiłkowym, czy mogę już robić na bieżąco decyzje na nowy okres zasiłkowy czy o czymś zapomniałam i powinnam poczekać?

- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Re: nowy okres zasiłkowy
Z tego co wiem, to od sierpnia składane są wnioski na nowy okres świadczeniowy. Niby wnioski elektroniczne można składać od lipca ale u mnie SYGNITY nawet jeszcze nie wydaje info. z urzędu skarbowego za 2022 r. (będzie od sierpnia) więc i tak nic się nie zrobi. Można co najwyżej wnioski wczytywać i zamawiać ZUS ale wychodzi, że z załatwianiem spraw to i tak czekać trzeba do sierpnia.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak, mam wniosek elektroniczny.... to lepiej poczekać do sierpnia?

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
i w sierpniu normalnie można już wydawać decyzje na nowy okres zasiłkowy

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
w lipcu składają elektronicznie, w sierpniu przynoszą papier,
zgodnie z ustawą :
W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy złoży
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami do dnia 31 sierpnia, ustalenie prawa do świadczeń
rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń następuje do dnia 30 listopada.
W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy złoży
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami od dnia 1 września do dnia 31 października, ustalenie
prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń następuje do dnia 31
grudnia.
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia
danego roku, ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń
następuje do ostatniego dnia lutego następnego roku.
zgodnie z ustawą :
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami do dnia 31 sierpnia, ustalenie prawa do świadczeń
rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń następuje do dnia 30 listopada.
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami od dnia 1 września do dnia 31 października, ustalenie
prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń następuje do dnia 31
grudnia.
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia
danego roku, ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń
następuje do ostatniego dnia lutego następnego roku.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
jak rolnik to i tak czekasz do września, ale pewnie to wiesz
też jestem sama, ale nie spieszę się
też jestem sama, ale nie spieszę się

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Dochód z urzędu skarbowego, jak co roku dopiero od sierpnia będzie dostępny. Składanie wniosków w lipcu to wielki niewypał.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ok, dziękuję poczekam do sierpnia:)

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
a co z weryfikacjami w SIO MEN ?? toż to będzie działało dopiero końcem września
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
- Kontakt:
W poprzednim roku dopiero w listopadzie zaczęło działać.dorotek1231 pisze: 07 lip 2023, 10:58 a co z weryfikacjami w SIO MEN ?? toż to będzie działało dopiero końcem września
Oprócz nowy okres zasiłkowy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
odwołanie od odmowy ŚP
świadczenie pielęgnacyje
Wezwanie o oświadczenie na COVID - ZP
decyzja nie została uchylona w terminie
Krętaczka
zasiłek pielęgnacyjny - od kiedy przyznać
adopcja, zasiłek pielęgnacyjny
ZUS odmawia udzielnia odpowiedzi na wniosek
ZR - ojciec dziecka w Wenezueli
alimenty
Czyste powietrze dochód
nie-PRZEDŁUŻENIE Z COVID
jeden wniosek czy dwa na SR
Świadczenie rodzicielskie a umowa o dzieło.
przedlużenie karty pobytu
śwadczenie rodzicielskie na bliźniaki