nowy okres zasilkowy- koordynacja

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
jusia2001
Referent
Zajmuję się: ŚW,DM,KDR,CZP,
Kontakt:

nowy okres zasilkowy- koordynacja

Post autor: jusia2001 »

Hej podpowiedzcie mi co ma zrobić w takiej sytuacji.
małżeństwo po rozwodzie, maja jedno dziecko, ona pracuje dość dobrze zarabia wiec nie składała nigdy wniosku o św. Ojciec dziecka pracuje za granicą i pobiera na małego świadczenia.
Co zrobić jeśli ona złoży wniosek na dziecko i wiadomo ze pewnie nie zaznaczy ze nikt z członków rodziny nie przebywa za granica.
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: nowy okres zasilkowy- koordynacja

Post autor: bubek »

Dlaczego nie zaznaczy? powinna. Gdzie świadczenia pobiera ojciec dziecka?
https://www.kasarodziny.pl/
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

Post autor: kiki88 »

własnie i tu zaczynają sie schody... jeżeli ktoś skłąda pierwszy raz i nie zaznaczy pobytu członka za granica to skąd my mamy niby wiedziec że ejst tam? prywatnie a i owszem możemy wiedziec, a służbowo jak nie zaznaczy nie mamy nawet podstaw aby wezwać do uzupełnienia wniosku..

sama osobiście mam sytuacje że Pani złożyła i wiem, ze mąz jest za granicą, a ona w Polsce i mi dała do zrozumienia że nic jej nie mogę zrobić :-/
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
bubek
Podinspektor
Kontakt:

Mozna by podciagnac pod składanie fałszywych zeznań 233kk, tylko no właśnie kto ma na to czas i chęci. Ludzie którzy kombinują i tak się kiedyś w tym zakrecą (zasady pierwszeństwa w koordynacji etc, z reguły składają wnioski również za granicę ), więc jest duża szansa nienależnie pobranych i wtedy zacznie się ból. Z drugiej strony często działają na swoją niekorzyść- np. w Niemczech mieliby fajny dodatek dyferencyjny, ok 80 euro na dziecko przy założeniu pobierania 500+, wiec karma kiedyś wróci z różnych stron, zatem niech sobie nie wpisują, chociaż lepiej już wpisać "nie wiem"
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

Post autor: kiki88 »

to jest moje ulubione powiedzonko "karma wraca", dlatego tez myśle że kiedyś to sie wszystko odwróci :)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
jusia2001
Referent
Zajmuję się: ŚW,DM,KDR,CZP,
Kontakt:

Post autor: jusia2001 »

NO WŁASNIE ONA MOŻE ZAZNACZYĆ ZE NIE PRZEBYWA, ALE ON SIE MARTWI CO W TAKIEJ SYTUACJI ZROBIĆ.
ZNAM TA SYTUACJE BARDZO DOBRZE I NIE WIEM CO MU DORADZIĆ
bubek
Podinspektor
Kontakt:

myślę, że temat wyczerpaliśmy :)
ODPOWIEDZ