które wydatki remontowe w dps nie wliczamy do kosztów, wszystkie np. usługa remontowa naprawy samochodu, wstawienie okna, malowanie, inne drobiazgi, brak w zmienionej ustawie definicji,
Też ostatnio zauważylam, tę drobną zmainkę w noweli. Ta drobna zmianka może wiele zmienić w liczeniu kosztu i obniżyć koszt ale i kasę w budżetach domów. Jeszcze mniej kasy. Super
Tak, bo co w tym roku wydasz na remont, w przyszłym roku do Ciebie nie wróci, a nie masz gwarancji, że nic Ci się nie zepsuje...
Jeszcze do tego te obowiązkowe konserwacje, które są w tym samym paragrafie
W pierwotnym projekcie było, że konserwacje wlicza się do kosztu, w wersji ostatecznej gdzieś to zniknęło.
Tak więc konserwacje powoli będą \"konsumowały\" budżet
gdzieś doczytałam,że z wyjatkiem bieżacej konserwacji i znowu co to znaczy? jak zwykle brak definicji
dalej co z zakupami inwestycyjnymi, też nie wchodza w koszty kto nam ma kupować np. zywarkę do naczyć / dużą/ , pralnicę, i inne droższe rzeczy, co to jest 3.500,- zł .
kto ma dla dps finansować wszystkie poważniejsze remonty, zakupy.
od poważniejszych remontów upłynęło troche czasu, unas 15 lat i pewne urzadzenia, remonty trzeba robić na nowo. STAROSTWO samo ledwo co piszczy.
Inwestycje - zawsze na amortyzację, która wchodzi do kosztu.
Trzeba je zaplanować w planie wydatków na nowy rok. Pocieszając - zmienił się art. 62 ust.3. Czyli gmina musi wszystkie dochody i przychody przeznaczyć na utrzymanie Domu Pomocy ale też może obniżyć koszt, który został wylicznony. (art.60, ust.3).
Jeśli chodzi o remonty - § 427 Może go podzielić (analitycznie) na remonty i bieżącą konserwację.
Bieżącą konserwacją są roboty budowlane wykonywane na bieżąco w węższym zakresie niż roboty budowlane określone remontem (wyrok WSA w Warszawie z dnia 17 stycznia 2006. VIISA/Wa 1112/05). Przez pojęcie \"bieżącej konserwacji\" należy rozumieć wykonanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót nie polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a mających na celu utrzymanie obiektu w dobrym stanie, w celu jego zabezpieczenia przed szybkim zużyciem się.....
To i tak jesteśmy w plecy o remonty. Z czego to robić? Powiat- bieda albo drogi robią. Jak na remonty ściągne w tym roku z innych paragrafów, żeby coś zrobić to jeszcze nie wejdzie mi to w koszt na 2014? super.
Ja znalazłam w jednym z czasopism interpretację nowego kosztu, że trzeba odliczyć wszystko - remonty, bieżącą konserwację i amortyzację. Ale czy to możliwe, żeby dps się utrzymał skoro wszystko odliczy? Przecież windy, instalacje służą bezpieczeństwu i wygodzie mieszkańcom a nie personelowi? Czy ma ktoś jakąś bardziej pocieszająca informację ?