NP - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 sty 2017, 13:35

mam taką sytuację: kobieta ma nienależnie pobrane za wrzesień i październik, bo przekroczył jej dochód (uzysk z zatrudnienia + św. rodzicielskie), od listopada łapie się na 500+ bo nie ma już świadczenia rodzicielskiego. jak mam to teraz ugryźć ? robię wszczęcie postępowania do uchylenia decyzji, czy do zmiany decyzji? jak ma to wyglądać? i jak to zrobić żeby dalej jej to wypłacać, dodam że za listopad jej wypłaciłam bo dopiero w grudniu doniosła zaświadczenie o zarobkach za listopad, z którego wynika iż zatrudnienie jest od lipca... mogę w jednej decyzji zmienić czaso -okres pobierania świadczenia na: od kwietnia 2016r. do 31 sierpnia 2016r. i od 01.11.2016r. do 30.09.2017r. a w tej samej decyzji uchylić na wrzesień i październik 2016r. (w związku z NP)???? Pomocy!!!! na podstawie jakich artykułów z tego wybrnąć???
basia464

Napisano: 19 sty 2017, 13:51

wszcząć postępowanie, uchylić w okresie za wrzesień i październik, wszcząć postępowanie, decyzja o NP i zwrocie
Gość

Napisano: 19 sty 2017, 13:53

ale cały czas się zastanawiam czy w ogóle robić w takich sytuacjach uchylenie, jeżeli teraz jej się już należy, czy tylko samo wszczęcie w sprawie NP i decyzja o NP i zwrocie....
Gość

Napisano: 19 sty 2017, 15:48

mhmmmmm też mam taki dylemat... ale dzięki, że się wypowiedziałeś
basia464

Napisano: 19 sty 2017, 17:19

tak jak piszecie, sama decyzja o NP, wcześniej wiadomo wszczęcie. Też tak miałam i robiłam w ten sposób, a że mam koleżanki starsze stażem w tej profesji to mnie nakierowały ;)
qazwsx

Napisano: 20 sty 2017, 10:14

qazwsx pisze:tak jak piszecie, sama decyzja o NP, wcześniej wiadomo wszczęcie. Też tak miałam i robiłam w ten sposób, a że mam koleżanki starsze stażem w tej profesji to mnie nakierowały ;)
Dziękuję ;-)
basia464

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x