NP? Czy nie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 cze 2025, 13:07

Wik7. pisze:
13 cze 2025, 11:42
Sylwia_ref pisze:
13 cze 2025, 11:21
Ona wiedziała o tym że dostanie więc takie mam stanowisko. Ale rzeczywiście jak wyzej najpierw pytasz a jak ktoś odpowie na ten post i powie swoje zdanie to uważasz że Ty i tak masz rację.
Nie uważam, że mam rację bo tak to bym nie pytała na forum. Po prostu mam wątpliwości, bo dłużnik nie miał wtedy u nas zadłużenia a dostała bardzo dużą kwotę. Po zapytaniu komornika o egzekucje jest w dalszym ciągu bezskuteczna. Spotkałam się z opinią, że nie ma np bo dłużnik nie miał zadłużenia na dzień przekazania pieniędzy komornika dla wierzycielki. Ale mimo wszystko decyzja była wysłana już i uprawomocniona.
Jeżeli otrzymała pieniądze od komornika po tym jak już otrzymała decyzję o przyznaniu FA, to ma NP. Komornik nie odebrał, nie wiedział, wysłał, prawidłowo. Nie jego wina. Ona nie miała prawa przyjąć, jesli miała juz decyzję, że ma przyznany FA.
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: 27 cze 2025, 14:01

1. zgodnie z ustawą nie ma NP. Na dzień przekazania kasy wierzycielce nie istniało zadłużenie względem Organu. Komornik, nawet mając wiedze o przyznaniu FA nie miał podstaw do przekazania środków organowi, gdyż nie istniało zadłużenie względem Organu. Kolejność została zachowana. Sytuacja analogiczna:
zadłużenie względem wierzyciela na 5000 zł
wypłacane jest FA
dłużnik systematycznie spłaca zadłużenie.
Powiedzmy w czerwcu 2025 na 15 dzień miesiąca całe zadłużenie względem organu wynosi 300 zł, względem wierzyciela 5000 zł. Komornik potrącił 1000 zł, więc podzielił 300 dla Organu. 700 dla wierzyciela. Podział ostał dokonany w dniu 15.06.2025. Wypłata FA planowana jest 25. Ktoś zrobi NP? Powodzenia.

2. zdaniem miłościwie nam panującego ministerstwa, bez podania podstawy prawnej, jest NP.

Wybór należy do ciebie. Ja bym NP nie robił, nie widzę podstawy prawnej.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x