NP SZO? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lut 2021, 12:08

Pan pobierał SZO na swojego ojca. W dniu 15 lipca 2020 r. zostało jemu wypłacone to świadczenie za miesiąc lipiec 2020 r.
W dniu 21 lipca 2020 r. pan ten został umieszczony w zakładzie Karnym (w którym przebywa do chwili obecnej), w związku z czym zaprzestał sprawowania stałej opieki nad swoim ojcem. Czy świadczenie wypłacone za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. jest świadczeniem nienależnie pobranym i podlega zwrotowi ?
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 18 lut 2021, 12:35

Moim zdaniem tak bo w tych dniach nie sprawował opieki.

Np jak najbardziej w tej sytuacji.
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 18 lut 2021, 14:55

megi14-14 pisze:Moim zdaniem tak bo w tych dniach nie sprawował opieki.

Iwona28 pisze:
18 lut 2021, 12:08
Pan pobierał SZO na swojego ojca. W dniu 15 lipca 2020 r. zostało jemu wypłacone to świadczenie za miesiąc lipiec 2020 r.
W dniu 21 lipca 2020 r. pan ten został umieszczony w zakładzie Karnym (w którym przebywa do chwili obecnej), w związku z czym zaprzestał sprawowania stałej opieki nad swoim ojcem. Czy świadczenie wypłacone za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. jest świadczeniem nienależnie pobranym i podlega zwrotowi ?
@megi14-14 nie wprowadzaj @Iwony28 w błąd Twoje zdanie tutaj akurat jest nieistotne, bo o tym decydują przepisy.
Jeżeli faktycznie orzekacie na podstawie przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych to wskaż przepis, na który powołasz się w decyzji orzekającej o nienależnie pobranym świadczeniu (SZO) za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. i wytłumacz czytającym, dlaczego ten wypłacony zasiłek (jeszcze przed zaistnieniem faktu) jest przez Ciebie uznany za nienależnie pobrane świadczenie w okresie od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r.
dla przypomnienia art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych w ust. 2 pkt 1) brzmi następująco:
" świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania "

Już jestem ciekawy Twojej odpowiedzi @megi14-14, zalecam przed napisaniem konkretnego w tym temacie komentarza "zjeść Snikersa"
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 19 lut 2021, 11:59

Krzysztof pisze:
18 lut 2021, 14:55
megi14-14 pisze:Moim zdaniem tak bo w tych dniach nie sprawował opieki.

Iwona28 pisze:
18 lut 2021, 12:08
@megi14-14 nie wprowadzaj @Iwony28 w błąd Twoje zdanie tutaj akurat jest nieistotne, bo o tym decydują przepisy.
Jeżeli faktycznie orzekacie na podstawie przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych to wskaż przepis, na który powołasz się w decyzji orzekającej o nienależnie pobranym świadczeniu (SZO) za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. i wytłumacz czytającym, dlaczego ten wypłacony zasiłek (jeszcze przed zaistnieniem faktu) jest przez Ciebie uznany za nienależnie pobrane świadczenie w okresie od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r.
dla przypomnienia art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych w ust. 2 pkt 1) brzmi następująco:
" świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania "

Już jestem ciekawy Twojej odpowiedzi @megi14-14, zalecam przed napisaniem konkretnego w tym temacie komentarza "zjeść Snikersa"
Ktoś tu jednak nie posłuchał mojej rady :lol: :lol:
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 19 lut 2021, 13:12

@megi14-14
Prosiłem Cię o konkretny komentarz, abym ja zrozumiał i może inni forumowicze, na podstawie którego przepisu wydasz decyzję o NPŚ z żądaniem zwrotu i jakie będzie jej uzasadnienie.
Łatwo jest powiedzieć i napisać, że ktoś nienależnie pobrał świadczenie, ale jak widzę i czytam (a właściwie nie mogę doczytać) dużo trudniej jest uzasadnić wygłaszane i wypisywane w decyzjach bzdety.
Bardzo proszę klepnij pare razy więcej w klawisze i wytłumacz mi - laikowi oraz innym forumowiczom - profesjonalistom swój tok rozumowania w powyższej sprawie, który bez wątpienia (w Twojej ocenie), jest zgodny z aktualnie obowiązującymi przepisami.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x