NP z bieżących - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 04 gru 2013, 12:40

\" Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych\".
Jest to tak samo jak wypłata na konto czy do kasy czynność materialno-techniczna.
Czy na wypłatę świadczeń robisz decyzję? Czy aby wypłacić stronie kasę to bierzesz od niej wniosek?
~Elmer

Napisano: 04 gru 2013, 12:43

elmer a jak później przekazujesz te odsetki do budżetu państwa? czy nie przekazujesz?
~bisss

Napisano: 04 gru 2013, 12:45

przekazuje
~Elmer

Napisano: 04 gru 2013, 12:47

yhy .....

~tez mnie ten temat interesuje

Napisano: 04 gru 2013, 13:00

zabierasz całość z bieżących (jeżeli chodzi o odsetki - my nie potrącamy z bieżących)
~xxx

Napisano: 04 gru 2013, 22:55

\"6. Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych.

a gdzie jest zapis , ze z urzedu możemy ?\"

Zacytowałeś go linijkę wyżej. Podlegają potrąceniu to znaczy tyle, że potrącasz i już. Nie ma tam zapisu, że \"mogą podlegać\", \"podlegają za zgodą strony\", \"podlegają po wydaniu decyzji\" itd. Zauważ, za to, że tam jest jasno napisane \"ustalone ostateczną decyzją\" czyli strona dostała decyzję zobowiązującą do zwrotu, nie odwołała się, upłynął termin na odwołanie, albo odwołała się a SKO utrzymało w mocy. Czyli strona albo zgodziła się z treścią decyzji przez brak odwołania, albo organ II instancji wydał dec ostateczną i potwierdził stanowisko organu I instacji - w obu przypadkach dodatkowa zgoda strony na potrącenie jest kompletnie zbędna. A nawet w przypadku braku zgody strony na potrącenie (nie ma to żadnej mocy prawnej), jeśli Ty nie potrącisz to będzie zaniedbanie obowiązku i niewykonanie ustawy czyli dodatkowo Ty możesz beknąć.
~Iks

Napisano: 05 gru 2013, 9:45

dzieki Iks - zawsze tak obszernie opisujesz to co masz na mysli, bo inni w skrócie i trzeba ciagnac za jezyk

Napisano: 05 gru 2013, 9:49

a jak u mnie gosciu pobrał nienaleznie ZP we wczesniejszym okresie , a teraz ma przyznany ponownie bo sie nalezy to moge mu potracac całość 153 zł co miesiac az do chwili całkowietej spłaty??????????

Napisano: 05 gru 2013, 10:11

moim zdaniem możesz....

mnie interesuje inna kwestia.... uchyliłam kobiecie ZR (koordynacja od 07.03.2013) w marcu miała już wstrzymane świadczenia, w grudniu i styczniu pobrała nienależnie dodatek (urlop wychowawczy) i muszę jej zrobić zwrot świadczenia.....

Babka już za granicą nie pracuje a teraz będzie składał jej mąż, który zresztą wniósł o rozwód i ją z domu wyrzucił... i TU moje pytanie... czy jeśli jemu ustalę prawo to mogę potem potrącić z bieżących jej nienależnie pobrane ?
~Iza

Napisano: 05 gru 2013, 16:25

moim zdaniem możesz....

A moim to wręcz powinieneś / powinnaś.
~Iks

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem