NP z innej gminy a pismo tamtej gminy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Sara123
Referent
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

NP z innej gminy a pismo tamtej gminy

Post autor: Sara123 »

Pani mieszka na terenie naszej gminy od czerwca 2020. Pobiera świadczenie rodzicielskie na nowo narodzone dziecko, pobiera świadczenie wychowawcze na to małe dziecko. Teraz przychodzi pismo z gminy gdzie wcześniej mieszkała, że Pani ma nienaleznie pobrane świadczenia i żeby potrącać z bieżących. W tamtej gminie ma NP, bo pobierała świadczenie rodzicielskie na starsze dziecko, które trafiło do rodziny zastępczej. Gmina, która informuje nas o tym fakcie w pismie przewodnim pisze, że ustalili że ta Pani mieszka na terenie naszej gminy i posiada uprawnienia do świadczenia wychowawczego. (nic nie pisza o obecnie pobieranych świadczeniach rodzicielskich na nowo narodzone dziecko). Moje pytanie: Potrącamy z bieżących, tylko że NP są z rodzicielskich a oni piszą w piśmie o dokonywanie potrąceń z bieżąco wypłacanego świadczenia wychowawczego. Jak postąpić w takiej sytuacji, z jakich byście zrobili potrącenia?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: NP z innej gminy a pismo tamtej gminy

Post autor: Szarak »

Nie miałem takiej sytuacji ale wg mnie samo pismo nie wystarczy. Musiałbym dostać odpis decyzji o NP oraz potwierdzenie, że ta decyzja jest ostateczna prawomocna. Jeżeli to bym miał to oczywiście moim obowiązkiem byłoby potrącenie i przekazanie im pieniędzy.
Sara123
Referent
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: Sara123 »

Decyzję o NP dołączyli. Tylko zastanawiam się nad taka kwestią: NP dotyczą świadczenia rodzicielskiego na starsze dziecko. W naszej gminie pobiera teraz świadczenie rodzicielskie na nowo narodzone dziecko i świadczenie wychowawcze na nowo narodzone dziecko. Tamta gmina pisze " o dokonywanie potrąceń z bieżąco wypłacanego świadczenia wychowawczego. Jak postąpić w takiej sytuacji, z jakich świadczeń byście zrobili potrącenia? Z wychowawczych (tak jak tamta gmina pisze) czy z rodzicielskich ?
I jeszcze jedno pytanie : potrącone pieniądze przekazujemy do tamtej gminy? Czy do Budźetu Państwa?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Ich pismo nie jest dla mnie do końca wiążące. Skoro to ja dokonuje potrącenia to inni nie będą mi narzucać z czego. Pamiętaj, że będzie to miało skutek też na sprawozdanie. Jeżeli to były świadczenia rodzinne to w pierwszej kolejności (dla mnie) powinny być potracone z świadczeń rodzinnych, zgodnie z kolejnością w zapisie art.30 ust.6. Pieniądze bym przekazał im na konto.
ODPOWIEDZ