np zasiłek pielęgnacyjny - trudny klient - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lis 2024, 12:51

Podpowiedzcie, uchyliłam Panu decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny. Po uprawomocnieniu napisałam pismo do zus o zwrot zasiłku za 10 lat. Pan pojawił się dziś i twierdzi, że u nas ma z tytułu niepełnosprawności a w ZUS dodatek ma z tytułu wieku. I że to nie fer ze 10 kat go nie sprawdziliśmy, że to nasza wina. Dobrze myślę, że dla nas tytuł zasiłku nie ma znaczenia? I w sumie czy weryfikowaliście co jakiś czas zasiłki w ZUS?
aktosik
Stażysta
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2024, 13:39

nie weryfikujemy, to jest sprawa klienta. On ma obowiązek zgłosić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2025, 12:22

Witajcie ponownie. Sprawa ma dalszy ciąg.
Kontaktował się ze mną rzekomo radca prawny w powyższej sprawie.
Upewnijcie mnie w słuszności mojego postępowania.
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania oraz decyzja uchylająca prawo do zasiłku została podwójnie awizowana.
Domownik odebrał tylko pismo w sprawie potrąceń kierowane do Zus a do strony do wiadomości.
Teraz miedzy wierszami rozmowy domniemam, że strona mieszka za granicą u dziecka, natomiast w Polsce jest okazjonalnie.

Zarzucono mi dzisiaj dlaczego żądam zwrotu za 10 lat a nie 3 :shock:
Teraz dopadło mnie zwątpienie czy słusznie ograniczyłam się tylko do 10 lat wstecz licząc od dnia wystosowania pisma do ZUS, czy nie powinno być za cały okres od 2012 r?

Czy strona ma możliwość skorzystania z jakichś ulg w spłacie jeżeli pierwsza rata z zus już wpłynęła na nasz rachunek?

I jeszcze pytanie o pełnomocnika. Czy pełnomocnictwo (jeżeli nie dotyczy najbliższej rodziny)musi być wyłącznie notarialne? Czy może być spisane odręcznie między stroną a pełnomocnikiem? Dowód opłaty karbowej musi być dołączony do pełnomocnictwa? Radca twierdzi, że jest rodziną strony ale nie wiem w jakim stopniu.
Jak się dobrze przygotować do sprawy?
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2025, 13:11

mnie uczyli, że pełnomocnictwo powinno być w takiej formie jak czynność do jakiej upoważnia, postępowanie administracyjne to forma pisemna więc wg mnie zwykłe pisemne u nas jest wystarczające
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 sty 2025, 13:18

Żądasz zwrotu świadczeń za 10 lat jeżeli wydajesz decyzję o NP natomiast w przypadku zas. piel. i pisma do ZUS żądasz zwrotu za cały okres za jaki nie przysługiwał zas.piel.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 09 sty 2025, 14:11

Tom. pisze: mnie uczyli, że pełnomocnictwo powinno być w takiej formie jak czynność do jakiej upoważnia, postępowanie administracyjne to forma pisemna więc wg mnie zwykłe pisemne u nas jest wystarczające
Dziękuję za odpowiedzieć. Ale opłatę skarbowa muszą wnieść?
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2025, 14:12

~o~ pisze:
09 sty 2025, 13:18
Żądasz zwrotu świadczeń za 10 lat jeżeli wydajesz decyzję o NP natomiast w przypadku zas. piel. i pisma do ZUS żądasz zwrotu za cały okres za jaki nie przysługiwał zas.piel.
|Dziękuję za odpowiedź.
tak czułam, że nawaliłam w tej kwestii. Szkoda, że po czasie.. Czy mogę teraz napisać pismo do zus o wcześniejszy okres? Jak to teraz odkręcić?
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x