o co chodzi? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 lip 2016, 12:06

Pani złożyła wniosek na 500+ . Ma troje dzieci do 18 roku życia, chce tylko na dwoje. Najlepsze to że pobiera zasiłek rodzinny na całą trójkę bo mieści się z dochodami. Co w takiej sytuacji, nie oficjalnie wiem że jej mąż jest za granicą i ona się boi jakby jej przyszło to zwracać. Mam jej tak przyznać i się nie czepiać.
lusi5

Napisano: 21 lip 2016, 12:13

Ale to i tak wyjdzie jeżeli coś pobiera za granicą na dzieci. Ja już miałam dwa takie przypadki że rodzina nawet nie składała o 500+ a i tak dostałam zapytanie z ROPSu czy taka i tak rodzina pobiera św. rodzinne i 500+ bo zachodzi koordynacja i są pobierane świadczenia za granicą, ja żadnego zapytania do nich nie wysyłałam a tym bardziej wniosku
zuzka

Napisano: 21 lip 2016, 12:18

Dlaczego na dwoje jak jej przysługuje na troje. Przy składaniu wniosku to chyba powinna zaznaczyć czy mąż przebywa poza granicami kraju i wtedy wysłać wniosek do RCPS.
A co do czepiania to zaczną się Ciebie czepiać ale kontrolujący.
Kobieta bierze rodzinne na troje, a 500 chce na dwoje to juz powinno dać ci do myślenia.
Iza1

Napisano: 21 lip 2016, 13:26

Do Izy1
tak tylko jak mam ją zmusić powie mi ktoś, bo uparła się że nie chce na pierwsze i tyle, a we wniosku nie przyznaje się że mąż jest za granicą też mam ją do tego zmusić, niech ktoś mi powie jak mam to zrobić bo NIE WIEM. A do myślenia mi to daje i to bardzo ale nie wiem jak z tego wybrnąć. Kobiety nie jestem w stanie zmusić.
lusi5

Napisano: 21 lip 2016, 15:55

Tak sobie myślę,że w tej sytuacji pracownik socjalny powinien jechać na wywiad Pani powinna w obszernym swoim oświadczeniu wyjaśnić dlaczego tak robi skoro pobiera rodzinne na troje dzieci dochody do 500 też bierze się z 2014 roku to dlaczego teraz chce tylko na dwoje dzieci no zapewne mąż pracuje za granicą i nie chce ujawniać jego dochodów ale to wszystko z czasem wyjdzie przy następnym składaniu wniosku o rodzinne.
Spróbuj tak zrobić z tym wywiadem
Iza1

Napisano: 21 lip 2016, 18:04

Ja też mam zacnie- wg dochodów kobieta łapie się i na rodzinne ale nie pobiera ich. Podczas powrotu do domu inną drogą (specjalnie oczywiście :D ) zobaczyłem jak mieszka- no stary dom ale fajnie wyremontowany. Ona deklaruje dochody (ale strasznie niskie, rozlicza się na zasadach ogólnych, prowadzi firmę) a mąż od 2015r nie jest nigdzie zatrudniony. Podejrzewam że pracuje za granicą ale co udowodnię heh.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 lip 2016, 16:20

Voodoo
Nie wiem czy źle zrozumialam Twoja wypowiedz. Jeśli tak to mnie popraw. Jeśli kobieta nie pobiera swiadczen to co nas pracownikow interesuje gdzie jak mieszka? Jeśli jej mąż na czarno pracuje a ona wyludza swiadczenia to ciężko to niestety bedzie udowodnić :-(
Indila

Napisano: 23 lip 2016, 8:05

lusi5 pisze:Do Izy1
tak tylko jak mam ją zmusić powie mi ktoś, bo uparła się że nie chce na pierwsze i tyle, a we wniosku nie przyznaje się że mąż jest za granicą też mam ją do tego zmusić, niech ktoś mi powie jak mam to zrobić bo NIE WIEM. A do myślenia mi to daje i to bardzo ale nie wiem jak z tego wybrnąć. Kobiety nie jestem w stanie zmusić.
jeżeli mąż pracuje na czarno to nic nie poradzisz .... odpuść ... przyznaj jak Pani wnioskuje i tyle
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x