o co chodzi z tą koordynacją, nigdy nie miałam takiej sytuac - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 sty 2018, 14:11

Osoba złożyła wniosek w sierpniu, ma przyznane świadczenie do końca okresu zasiłkowego, teraz maż przyszedł i zgłosił, że podjął prace za granicą, czy wstrzymuje wypłatę i składa nowy wniosek który wysyłam, czy jak ro załatwić, nie wiem jak to jest z ta koordynacją.Po co są te wstrzymywanki, skoro organ właściwy i tak wypłaca te świadczenia nawet jeśli jest koordynacja?
Ninka12
Stażysta
Od: 20 lis 2017, 20:15
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 03 sty 2018, 14:24

Pan pisze oświadczenie, że od wtedy i wtedy przebywa w takim i takim kraju pod takim i takim adresem. Robisz ksero umowy jego, piszesz piso przewodni pakujesz do koperty i wysyłasz do urzędu wojewódzkiego. Jeżeli Pan bierze 500+ na pierwsze dziecko to bezpiecznniej wstrzymać na to dziecko, ale tylko jeśli na oświadczeniu będziesz to miała. Ogólnie ustawa nie mówi o żadnym wstrzymywaniu. Jednak tak prawdę mówiąc jak wstrzymasz to masz mniej roboty niż gdyby wyszły nienależnie pobrane potem. Jak wyślesz pismo to czekasz na odpowiedź z UW. Jeśli odpiszą, że zachodzi koordynacja to uchylasz decyzją na czas gdy zachodzi koordynacja, czekasz aż się uprawomocni, robisz ksero wszystkich dokumentów i ponownie wysyłasz, bo to oni muszą teraz wydać decyzję.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 03 sty 2018, 14:31

płacisz dalej, wysyłasz tylko akta do Wojewody z zapytaniem o koordynacje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 sty 2018, 14:54

Ninka12 pisze:Osoba złożyła wniosek w sierpniu, ma przyznane świadczenie do końca okresu zasiłkowego, teraz maż przyszedł i zgłosił, że podjął prace za granicą, czy wstrzymuje wypłatę i składa nowy wniosek który wysyłam, czy jak ro załatwić, nie wiem jak to jest z ta koordynacją.Po co są te wstrzymywanki, skoro organ właściwy i tak wypłaca te świadczenia nawet jeśli jest koordynacja?
no nie, zawsze to jednak nie wyplaca :) ja mam calkiem sporo decyzji odmownych wydanych w ramach koordynacji, i nie tylko na pierwsze dzieci ale rowniez na kolejne, bo w ramach tej koordynacji okazalo się, ze koordynacja owszem jest ale krajem wlasciwym do wyplaty swiadczen jest ten inny kraj a nie Polska
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 sty 2018, 15:14

Wysyłasz ponieważ nie jesteś organem właściwym do wydania decyzji, w Twoim przypadku decyzja już jest wydana więc najpierw wysyłasz zapytanie czy zachodzi koordynacja bo Pan X zgłosił że w okresie od x do x przebywa na terenie x. Nasz ROPS miał tez ankietę którą wypełniał wnioskodawca i to trzeba było do zapytania dołączyć oraz inne dokumenty np. umowy o pracę itp. Po otrzymaniu odpowiedzi z ROPS uchylasz swoją decyzję na okres w którym zachodzi koordynacja i to wraz z harmonogramem wypłat wysyłasz do ROPS.
Co do wypłat to Pan M twierdzi, że można wypłatę wstrzymać na wniosek strony i my tak właśnie robimy żeby w razie czego nie było nienależnych.
Od stycznia wysyłamy nie do ROPS tylko do Wojewody, u nas do 15 stycznia mamy wstrzymac się z wysyłką dokumentacji.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x