o co tu chodzi że utracamy tylko z roku bazowego - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 02 cze 2016, 16:54

nie rozumiem tego jak w tytule, ja zawsze utracam - do chwili obecnej.. o co tu chodzi jak czytam na forum ? błagam napiszcie coś na ten temat.
Ela xxx

Napisano: 02 cze 2016, 17:10

Też nie wiem, nigdzie w ustawie nie znalazłam że utracamy tylko z roku bazowego. Jeżeli jest to gdzieś napisane to proszę powiedzcie gdzie dokładnie. Ja utracam wszystko zgodnie z artykułem 18 ust 5, czyli od kolejnego miesiąca w którym nastąpiła utrata. Niezależnie czy dochód był już w 2014 r czy dopiero w 2015 czy 2016. Skoro trzeba robić inaczej to prosze niech ktoś wytłumaczy i poprze to odpowiednim artykułem
JA.

Napisano: 02 cze 2016, 17:40

no właśnie, ja też tak robie jak "JA". Czy w zasiłkach rodzinnych, funduszu alimentacyjnym jest tak samo jak w 500 ?
Ela xxx

Napisano: 02 cze 2016, 23:04

Bo co innego jest dochód utracony i wtedy przyznajesz od miesiąca następnego a co innego jest nieuwzglednianie dochodu uzyskanego.
aniaaa

Napisano: 03 cze 2016, 8:04

aniaaa pisze:Bo co innego jest dochód utracony i wtedy przyznajesz od miesiąca następnego a co innego jest nieuwzglednianie dochodu uzyskanego.
czyli który dochód jest utracony, a który nie powinien być uwzględniony?
a jeśli utracony i który, to od kiedy przyznanie?
wika2

Napisano: 03 cze 2016, 8:15

Tom pisze:art. 18 nie ma zastosowania bo to nie jest utrata dochodu, art. 18 odnosi się do dochodów które były przez cały 2014 rok, czyli nabytych najpóźniej 31 grudnia.
do dochodów nabytych od 1 stycznia 2014 zastosowanie mają tylko art. 7 ust. 2 i 3. A zgodnie z nimi, jak dochodu uzyskanego w okresie od 1 stycznia roku bazowego już nie ma to się go nie uwzględnia, wniosek złożyła w maju, w dniu składania wniosku dochodu nie było, więc już w maju nie jest uwzgledniany
:D
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2016, 8:17

krótko bo już cierpliwosci brak...
1. dochód powstały w 2014 lub póżniej, doliczamy tylko w sytuacji gdy istnieje w czasie ustalania uprawnień, jeżeli nie istnieje to jakby go nigdy nie było, nie dodajemy drugiego miesiąca, zero, null, jeżeli go nie ma przez cały miesiąc na który ustalamy prawo do świadczeń to w tym miesiącu osoba jest uprawniona już do świadczeń bo świadczenie niepodzielne :arrow: w uosr art. 5 ust. 4a i 4b, w uoppwd art. 7 ust 2 i 3
2. dochód istniejący cały 2014 rok, czyli powstały przed 1 stycznia 2014 nie jest dochodem uzyskanym, nie mają zastosowania przepisy powyzej wymienione a więc ma do niego zastosowanie przepis o dochodzie utraconym i przyznajemy od następnego miesiaca po utracie :arrow: art. 26 ust. 6 uosr, art. 18 ust. 5 uoppwd
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 mar 2017, 15:53

Iks pisze:
Tom pisze:art. 18 nie ma zastosowania bo to nie jest utrata dochodu, art. 18 odnosi się do dochodów które były przez cały 2014 rok, czyli nabytych najpóźniej 31 grudnia.
do dochodów nabytych od 1 stycznia 2014 zastosowanie mają tylko art. 7 ust. 2 i 3. A zgodnie z nimi, jak dochodu uzyskanego w okresie od 1 stycznia roku bazowego już nie ma to się go nie uwzględnia, wniosek złożyła w maju, w dniu składania wniosku dochodu nie było, więc już w maju nie jest uwzgledniany
:D

Tom ma rację!
Kochani ustawa o św.wychowawczym zmieniła to co kiedyś było. Teraz Ważne jest czy dochód uzyskany poza rokiem bazowym (teraz 2014 św i 2015 środz.) zazębia się - wchodzi nam na miesiąc za który mamy sprawdzić prawo do świadczenia. Jeśli wchodzi to uzyskujemy (liczymy ten dochód jakby nadal trwał) i utracamy dopiero od nast. miesiąca zgodnie z ustawą . Jeśli dochód zakończył sie wcześniej niż w miesiącu na który wnioskuje petent - to nie bierzemy go WCALE pod uwagę. I tyle :) mam nadzieje,ze wyjaśniłam to przejrzyście.
Secret

Napisano: 06 mar 2017, 16:13

Obrazek
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 06 mar 2017, 16:35

:geek: :lol:
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU