Witajcie,
Mam problem. najemcy lokali w Spółdzielni Mieszkaniowej nie otrzymują faktury za prąd. Klienci przedkładają rozliczenie od zarządcy, z którego wynika:
zużycie 93,5
cena jednostkowa za kwh 0,48 zł
Koszt zużytej energii 44,88
koszt energii 3,41
Czy według tych danych mogę naliczyć kwh do dodatku mieszkaniowego? ( 44,88-3,41/93,5=0,4435+23%=0,5455)
Czy jest podstawa żeby żądać dodatkowego dokumentu od zarządcy?
Co myślicie?
pozdrawiam
obliczenie kwh wg dokumentu ze SM
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: obliczenie kwh wg dokumentu ze SM
Rozporządzenie wyraźnie wskazuje: według rachunku za ostatni okres rozliczeniowy. No ale… dla przykładu miałam pewną sprawę w SKO: wnioskodawca miał od lat odcięty dopływ energii i nie posiadał rachunków. SKO uznało, że MY jako organ jesteśmy zobligowani do załatwienia za niego rachunku od sprzedawcy energii. Zasugerowało, że w jego przypadku należy uznać ostatni rachunek, czyli z okresu, kiedy usługa była świadczona. Sprzedawca energii odmówił wydania duplikatu rachunku, gdyż nie posiadają w swojej bazie danych rachunków z tak odległego okresu. Przysłali obecny cennik. Na podstawie art. 7a § 1 kpa wątpliwość rozstrzygnęłam na korzyść strony, naliczając wydatki ryczałtowe według stawki zgodnej z cennikiem przesłanym przez sprzedawcę energii.
Więc jeśli SKO jest tak „elastyczne”, to myślę że w Twoim przypadku można uczynić tak samo. Policzyć stawkę z tego, co posiadasz. Lepiej tak, niż pozbawić człowieka ryczałtu na zakup opału z uwagi na brak faktury za energię elektryczną. Taka decyzja chyba przez żadne SKO nie przeszłaby utrzymana w mocy.
Więc jeśli SKO jest tak „elastyczne”, to myślę że w Twoim przypadku można uczynić tak samo. Policzyć stawkę z tego, co posiadasz. Lepiej tak, niż pozbawić człowieka ryczałtu na zakup opału z uwagi na brak faktury za energię elektryczną. Taka decyzja chyba przez żadne SKO nie przeszłaby utrzymana w mocy.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
- Kontakt:
Też mam pana, który ma odcięty prąd. Wcześniejszy szkoleniowca sugerował zapożyczyć przez analogię kwh od innej osoby, by nie pozbawić należnego ryczałtu.
Obecnie pomogłam Panu napisać pismo o wydanie duplikatu, podejrzewam, że może być podobna sytuacja jak u MAXIMY, brak dokumentu bo okres upłynął już dość spory.
W zeszłym tygodniu byłam na szkoleniu u innej osoby, Pani była za tym, by wystąpić do operatora by podał podstawową stawkę i na tej podstawie liczyć ryczałt.
Obecnie pomogłam Panu napisać pismo o wydanie duplikatu, podejrzewam, że może być podobna sytuacja jak u MAXIMY, brak dokumentu bo okres upłynął już dość spory.
W zeszłym tygodniu byłam na szkoleniu u innej osoby, Pani była za tym, by wystąpić do operatora by podał podstawową stawkę i na tej podstawie liczyć ryczałt.
-
- VIP
- Zajmuję się:
W omawianym przypadku widzę wyraźnie cenę jednostkową 0,48zł/kWh. Jeśli ona bez podatku. to doliczyć i nie ma co dalej kombinować.
Ogólnie zaś odradzam podpieranie się operatorem, bo po pierwsze wszyscy muszą być równo traktowani, a nie wiadomo którego wybrać, po drugie nie wiadomo które stawki w taryfy wybrać i dlaczego akurat te. Bardziej sprawiedliwe będzie wziąć dane z posiadanych już w urzędzie wniosków. Można np. wybrać kilka podobnych (o jednakowych okresach rozliczeń itp), odrzucić skrajne wyniki, wyciągnąć średnią, dla wiarygodności w notatce wypisać z których wniosków skorzystano.
Ogólnie zaś odradzam podpieranie się operatorem, bo po pierwsze wszyscy muszą być równo traktowani, a nie wiadomo którego wybrać, po drugie nie wiadomo które stawki w taryfy wybrać i dlaczego akurat te. Bardziej sprawiedliwe będzie wziąć dane z posiadanych już w urzędzie wniosków. Można np. wybrać kilka podobnych (o jednakowych okresach rozliczeń itp), odrzucić skrajne wyniki, wyciągnąć średnią, dla wiarygodności w notatce wypisać z których wniosków skorzystano.
Oprócz obliczenie kwh wg dokumentu ze SM - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Dochód faktycznie odebrany? Jaki przepis.
tytuł prawny współwłasność
Zakład Karny - ilość os. w gosp. dom.
Talony - czy wliczamy do dochodu?
brak aktualnego zarządcy, umowa z poprzednim zarządcą
Urodzenie się dziecka czy zmienia się decyzję
czynsz - jaka stawkę przyjąc do wyliczenia dodatku
3 ostatnie miesiące wynagrodzenia
wzór odmowy, przekroczenie dochodu
orzeczenie o stopniu niepełnosprawnosci - nie wskazane
dochód a pomoc od Wojewody na remont dachu
Krwawa , Maxima i inne mądre głowy CO, CCW GP
Zwiększenie "czynszu" w trakcie pobierania DM