obowiązek opłacania składki w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 31 paź 2014, 11:31

Jasna ch... mnie już bierze. Jak to w końcu jest? Kobieta złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, napisała oświadczenie o rezygnacji z pracy na gospodarstwie (jest małżonką rolnika), pod szantażem utraty prawa do świadczenia. KRUS ją zwolnił z obowiązku opłacania składek. Jej mąż nadal jest rolnikiem bo przecież z pracy na roli nie musi rezygnować. Czy Wójt Gminy ma obowiązek opłacania składki zdrowotnej za tą Panią, czy to mąż rolnik dopisuje ją do ubezpieczenia przy swojej składce KRUS. Pracownik z KRUSu twierdzi że my mamy obowiązek ją zgłosić do zdrowotnych w ZUS a ja twierdzę że i ona i dzieci powinny być dopisane do składki krusowskiej męża. Czy jest ktoś mądry kto odpowie mi na to pytanie i odpowiedź swą poprze odpowiednimi paragrafami?
Olga100

Napisano: 31 paź 2014, 11:59

Ja otrzymałam świadczenie pielęgnacyjne od 15 maja 2014r. z KRUS w którym byłam ubezpieczona wyrejestrowałam się na koniec lipca 2014r. od decyzji wyrejestrowującej mnie mąż zgłosił mnie do swojego ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS, ale mógł mnie zgłosić tylko z bieżącą datą. Czyli ten sposób przez ponad dwa miesiąca nie miałam ubezpieczenia zdrowotnego, na mój wniosek OPS mnie ubezpieczył zdrowotnie od 15 maja do dnia poprzedzającego zgłoszenia mnie przez męża. U rolników ubezpieczonych w KRUS też jest tak samo, pobierają druk zgłoszenia i dopisują członka rodziny, chyba że coś w tej sprawie się zmieniło. Stroną jest jej mąż, idzie zgłosić i jeżeli odmawiają w KRUS dopisania jego żony to niech dadzą odpowiedź na piśmie - na jakiej podstawie odmawiają.
wwo

Napisano: 31 paź 2014, 12:02

ty ją ubezpieczasz społecznie.
Zdrowotnie mąż.
Osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, podlegają obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, o ile nie posiadają innego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego (art. 66 ust. 1 pkt 28 ustawy zdrowotnej). Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego obejmuje okres od dnia przyznania świadczenia do dnia utraty prawa do jego pobierania (art. 73 pkt 10 ustawy zdrowotnej). Obowiązek zgłoszenia świadczeniobiorcy spoczywa na wójcie, burmistrzu lub prezydencie miasta (art. 75 ust. 11 ustawy zdrowotnej).

Osoba, która podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, jest zobowiązana zgłosić do tego ubezpieczenia członków rodziny, którzy po zgłoszeniu uzyskują prawo do świadczeń zdrowotnych (art. 67 ust. 3 ustawy zdrowotnej)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2014, 17:03

"Elmer" ?, coś brałeś
roch

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]