Dz.U.2014.1443
WYROK
TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO
z dnia 21 października 2014 r.
sygn. akt K 38/13
(Dz. U. z dnia 23 października 2014 r.)
Co o tym sądzicie ?
Mazurkiewicz na szkoleniu mówił, ze osoby którym dano odmowę na swiadczenie pielęgnacyjne od 2013r. z tytułu tego ze nie spełniali warunku wieku w którym powstała niepełnosprawność mają miesiąc na złozenie wniosku o wznowienie postępowania. Jeśli któś złoży wniosek na bieżąco np. na matkę to jeśli spełnia wszystkie inne warunki to należy mu przyznać
Nie słuchajcie bzdur Mazurkiewicza, który niby na wszystkim się zna, począwszy od świadczeń rodzinnych, a skończywszy na pomocy społecznej i pieczy zastępczej, żenada.
Nie po to trybunał swoim orzeczeniem umozliwił rządowi wprowadzenie czeków, żeby dodatkowo naraźić go na kolosalne straty poprzez umożliwienie wszystkim świadczeniobiorcom pobieranie swiadczenia pielegnacyjnego.
Trybunał trybunałem, ale mimo wszystko fajnie by było żeby ktoś złożył wniosek i w odwołaniach doszedł do sądu... jestem bardzo ciekaw wyroku. Niestety trochę to potrwa :/
Iks a jak bys postąpił, gdybyś otrzymał wniosek, nowy i na wznowienie postępowania.
Co byś odpisał w decyzji? Jak bys podszedł do orzeczonej niekonstytucyjnosci przepisu, który miałbys zastosowac.
Nie mam pojęcia. Sama wiesz, że w pierwszej chwili po wyroku pisałem, że jedyna przesłanka do odmowy SP opiekunom dorosłych zniknęła, ale teraz niby jest, a niby jej nie ma, ale jednak jest - i wuj jeden wie o co chodzi. Ja jestem jak najbardziej za tym, żeby te ~100 osób którym płacimy po 520 zeta miało od stycznia po 1200 jak reszta. To są również potencjalne gigantyczne pieniądze na koszty obsługi których niestety ciągle brakuje, a komputery już się sypią np. W każdym bądź razie namawiałbym do odwołania gdzie się da od negatywnych decyzji, w organ to wcale nie uderza, a ludziom może pomóc.
Myśle , ze d*pa blada z powodu jednego zdania, a mianowicie, że wyrok (...) nie kreuje także nowego prawa do żądania świadczenia przez opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych, jeżeli niepełnosprawność ich podopiecznych powstała już po okresie dzieciństwa.
Zdanie to na pewno wyklucza nowych świadczeniobiorców, ale może nie zamykać drogi starym, którym wygaszono prawo do śp. Ciekawe jak podejdą do tego sądy. I mozliwe, ze tylko przez sąd mozna będzie go otrzymac, albo i nie. Zalezy tez od sądu.