Hej, Wnioskodawca w 2017 r. otrzymał dofinansowanie w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się do zakupu laptopa. Umowa wygasła w 2020 r. Czy w tym roku może otrzymać dofinansowanie z AS Obszar B zad. 4? Czy obowiązuje go 5 letnia karencja?
Ja miałam podobną sprawę w 2020r, również uzyskałam z PFRON odpowiedź że można udzielić dofinansowania.
Moje zapytanie wtedy: Wnioskodawca otrzymał dofinansowanie na zakup laptopa w 2015r. w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się (data zawarcia umowy 31.03.2015). Obecnie wnioskuje o dofinansowanie do zakupu laptopa w ramach AS. Jaki okres karencji obowiązuje Wnioskodawcę (3 lata obowiązujące w barierach czy 5 lat z AS) oraz jak ten okres liczyć - od daty zawarcia umowy czy od roku następnego?
I odpowiedź z PFRON : w odpowiedzi na pytanie w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd", Departament ds. Programów uprzejmie informuje, że program określa częstotliwość korzystania z pomocy w ramach danego zadania i nie reguluje zasad korzystania z innych zadań ustawowych powiatu, realizowanych na podstawie odpowiednich rozporządzeń. Program co do zasady nie zawiera wykluczeń dla beneficjentów innych zadań finansowanych ze środków PFRON, których obowiązują zasady wynikające z realizowanych rozporządzeń.
Natomiast każdy wnioskodawca w ramach programu musi spełniać aktualne warunki uczestnictwa w programie. Wnioskodawca, o którym mowa w Państwa pytaniu, który w 2015 r. otrzymał dofinansowanie do zakupu laptopa w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się może ubiegać się o pomoc w B1 programu (pomoc w ramach programu będzie udzielona po raz pierwszy, karencja wynikająca z zadań ustawowych także minęła).
Sposób liczenia okresu karencji w programie został wskazany w rozdziale VI ust. 5 pkt 3 programu – ponowna pomoc może być udzielona po upływie 5 lat, licząc od początku roku następującego po roku, w którym udzielono pomocy.
W przedstawionym przypadku istotna byłaby realizacja zasady wskazanej w rozdziale II ust. 8 dokumentu pn. „Zasady (…)”:
„8. Wnioskodawca, który ubiega się o ponowne udzielenie pomocy ze środków PFRON na ten sam cel jest zobowiązany wykazać we wniosku przesłanki wskazujące na potrzebę powtórnego/kolejnego dofinansowania ze środków PFRON (nie dotyczy Modułu I - Obszar D oraz Modułu II).”.
czyli jak ktos pierwszy raz składa wniosek w AS B1, a w barierach w komunikowaniu się korzystał 3 lata temu (minęła karencja z barier), to w ASie można przyznać....