Obszar C zadanie 4 - gwarancja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Obszar C zadanie 4 - gwarancja

Post autor: PCPR-Trz »

Tematy gwarancji w C 2 były poruszane i w rezultacie pogubiłam się... Stanęło na tym, że nie można udzielić dofinansowania na naprawę jednej rzeczy, jeśli jest jeszcze inna na gwarancji, ale Realizator ma prawo w określonych sytuacjach skrócić okres karencji i jednak przyznać dofinansowanie?

Rozumiem, że w C 4 jest ta sama zasada?
Mam Wnioskodawcę, który zakupił protezę w 2016 r. Teraz składa wniosek o naprawę/wymianę kilku rzeczy (okres gwarancji minął po roku), ale na stopę i kolano ma 24 miesiące gwarancji. Czyli teoretycznie nie powinniśmy mu udzielać dofinansowania? Ale facet schudł i nie może teraz korzystać w pełni z tej protezy. Więc jeśli napisze pismo o tym, to możemy skrócić ten okres nie udzielania dofinansowania. Dobrze rozumuję???
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Obszar C zadanie 4 - gwarancja

Post autor: Tomasz1981 »

my daliśmy na naprawę jakiejś tam części w protezie (na którą gwarancja się skończyła), gdzie na inne podzespoły była jeszcze gwarancja

w treści programu masz konkretnie napisane kiedy można skrócić okres karencji, schudnięcie raczej pod to nie podchodzi, ale ja bym napisał do pfronu, może jakaś opinia eksperta była by przydatna
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Napisałam do PFRON-u i czekam na odpowiedź.
Co do schudnięcia i skrócenia okresu karencji, to nie wiem, czy nie można podciągnąć tego pod ten zapis, że skracamy, jeśli wystąpiły zmiany w stanie fizycznym i wnioskodawca nie może korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania.
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
Kontakt:

Post autor: wolfnash »

Troszkę nie w temacie ale ostatnio słyszeliśmy o kobiecie, która w Asie trzy lata temu dostała dofinansowanie do protezy, rok temu ją naprawiała a w tym roku złożyła nowy wniosek na nową protezę...Pomoc co trzy lata więc można i tak :)
Katarzyna_K
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Katarzyna_K »

PCPR-Trz pisze:Napisałam do PFRON-u i czekam na odpowiedź.
Co do schudnięcia i skrócenia okresu karencji, to nie wiem, czy nie można podciągnąć tego pod ten zapis, że skracamy, jeśli wystąpiły zmiany w stanie fizycznym i wnioskodawca nie może korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania.

Witam, czy dostała Pani już odpowiedź z PFRON-u? Akurat dziś zgłosił się do nas klient z taką samą sytuacją, schudł, a dofinansowanie dostał w zeszłym roku
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Witam,
jeśli Wnioskodawca zakupił protezę w styczniu 2016 r. i teraz składa wniosek na naprawę elementów, które faktycznie nie podlegają już gwarancji, to mimo, że w protezie jest stopa i kolano z gwarancją 24 miesięczną, to można udzielić pomocy. Częstotliwość korzystania z pomoc dotyczy bowiem zadania - w C4 Wnioskodawca jeszcze nie uczestniczył, a to co zamierza wymienić nie jest już objęte gwarancją udzieloną w trakcie pomocy w C3.
Z poważaniem
Małgorzata Poręba
Wydział ds. Projektów
Departament ds. Programów

Al. Jana Pawła II 13
00-828 Warszawa
ODPOWIEDZ