Tematy gwarancji w C 2 były poruszane i w rezultacie pogubiłam się... Stanęło na tym, że nie można udzielić dofinansowania na naprawę jednej rzeczy, jeśli jest jeszcze inna na gwarancji, ale Realizator ma prawo w określonych sytuacjach skrócić okres karencji i jednak przyznać dofinansowanie?
Rozumiem, że w C 4 jest ta sama zasada?
Mam Wnioskodawcę, który zakupił protezę w 2016 r. Teraz składa wniosek o naprawę/wymianę kilku rzeczy (okres gwarancji minął po roku), ale na stopę i kolano ma 24 miesiące gwarancji. Czyli teoretycznie nie powinniśmy mu udzielać dofinansowania? Ale facet schudł i nie może teraz korzystać w pełni z tej protezy. Więc jeśli napisze pismo o tym, to możemy skrócić ten okres nie udzielania dofinansowania. Dobrze rozumuję???
Obszar C zadanie 4 - gwarancja
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: Obszar C zadanie 4 - gwarancja
my daliśmy na naprawę jakiejś tam części w protezie (na którą gwarancja się skończyła), gdzie na inne podzespoły była jeszcze gwarancja
w treści programu masz konkretnie napisane kiedy można skrócić okres karencji, schudnięcie raczej pod to nie podchodzi, ale ja bym napisał do pfronu, może jakaś opinia eksperta była by przydatna
w treści programu masz konkretnie napisane kiedy można skrócić okres karencji, schudnięcie raczej pod to nie podchodzi, ale ja bym napisał do pfronu, może jakaś opinia eksperta była by przydatna
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Napisałam do PFRON-u i czekam na odpowiedź.
Co do schudnięcia i skrócenia okresu karencji, to nie wiem, czy nie można podciągnąć tego pod ten zapis, że skracamy, jeśli wystąpiły zmiany w stanie fizycznym i wnioskodawca nie może korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania.
Co do schudnięcia i skrócenia okresu karencji, to nie wiem, czy nie można podciągnąć tego pod ten zapis, że skracamy, jeśli wystąpiły zmiany w stanie fizycznym i wnioskodawca nie może korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania.
- wolfnash
- Referent
- Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
- Kontakt:
Troszkę nie w temacie ale ostatnio słyszeliśmy o kobiecie, która w Asie trzy lata temu dostała dofinansowanie do protezy, rok temu ją naprawiała a w tym roku złożyła nowy wniosek na nową protezę...Pomoc co trzy lata więc można i tak 

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
PCPR-Trz pisze:Napisałam do PFRON-u i czekam na odpowiedź.
Witam, czy dostała Pani już odpowiedź z PFRON-u? Akurat dziś zgłosił się do nas klient z taką samą sytuacją, schudł, a dofinansowanie dostał w zeszłym roku
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam,
jeśli Wnioskodawca zakupił protezę w styczniu 2016 r. i teraz składa wniosek na naprawę elementów, które faktycznie nie podlegają już gwarancji, to mimo, że w protezie jest stopa i kolano z gwarancją 24 miesięczną, to można udzielić pomocy. Częstotliwość korzystania z pomoc dotyczy bowiem zadania - w C4 Wnioskodawca jeszcze nie uczestniczył, a to co zamierza wymienić nie jest już objęte gwarancją udzieloną w trakcie pomocy w C3.
Z poważaniem
Małgorzata Poręba
Wydział ds. Projektów
Departament ds. Programów
Al. Jana Pawła II 13
00-828 Warszawa
jeśli Wnioskodawca zakupił protezę w styczniu 2016 r. i teraz składa wniosek na naprawę elementów, które faktycznie nie podlegają już gwarancji, to mimo, że w protezie jest stopa i kolano z gwarancją 24 miesięczną, to można udzielić pomocy. Częstotliwość korzystania z pomoc dotyczy bowiem zadania - w C4 Wnioskodawca jeszcze nie uczestniczył, a to co zamierza wymienić nie jest już objęte gwarancją udzieloną w trakcie pomocy w C3.
Z poważaniem
Małgorzata Poręba
Wydział ds. Projektów
Departament ds. Programów
Al. Jana Pawła II 13
00-828 Warszawa
Oprócz Obszar C zadanie 4 - gwarancja - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
A2 szkolenie dokształcające czy mozna
Zmiany w dodatkach dla studentów
Ob C - koszty dojazdu do eksperta
A 1 fotelik rehabilitacyjny do samochodu
Zwiększenie dofinansowania przy C3 - proteza IV poziom